Victorinox, een compagnon voor het leven

Victorinox staat voor meer dan 130 jaar traditie en ervaring. Het Zwitserse officiersmes met het witte kruisje is onlosmakelijk met het merk verbonden. Maar Victorinox is meer.

Hoe is het merk ooit ontstaan?
In 1884 begon messensmid Karl Elsener een eigen messenmakerij in het dorpje Ibach in het hart van Zwitserland. In die tijd was Zwitserland nog een van de armere landen van Europa. Enkele jaren later – in 1897 – ontwierp hij met succes een zakmes voor het Zwitserse leger met veel functionaliteiten. Dit Original Swiss Army Knife staat inmiddels wereldwijd symbool voor kwaliteit, functionaliteit en Zwitsers innovatief talent. Toen Karls moeder Victoria in 1909 stierf, noemde hij zijn inmiddels groeiende bedrijf Victoria. En in 1921 veranderde hij de naam van het bedrijf in Victorinox, een combinatie van zijn moeders naam en inox, een benaming voor roestvrij staal.

Met welke regio hebben jullie een speciale binding?
De fabriek van Victorinox staat nog steeds in Ibach, op een steenworp afstand van de eerste werkruimte waar Karl Elsener ooit begon. Op dit moment zijn er ruim duizend mensen uit de omgeving werkzaam bij Victorinox. Het merk speelt een belangrijke rol in de gemeenschap.

Wat maakt Victorinox als bedrijf bijzonder?
Victorinox is nog steeds een zelfstandig familiebedrijf, nu met afzet over de gehele wereld en geleid door de vierde generatie Elseners. De geest van solidariteit, inzet voor waarden en de diepe wortels in de regio vormen nog steeds de Victorinox bedrijfsfilosofie. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan zeer hoog in het vaandel. In 2008 ontving Victorinox een prijs van de Zwitserse milieuorganisatie voor de duurzame benadering van het milieu.

Wat zijn de sterke producten?
Behoeften en technologieën veranderen door de jaren heen, dus het legendarische Zwitserse zakmes is ook geëvolueerd en is nu verkrijgbaar in tal van varianten. Naast multifunctionele zakmessen en multitools maakt Victorinox tegenwoordig ook vele andere artikelen zoals keukenmessen en horloges. Alle producten staan voor Zwitserse kwaliteit en ondernemingsgeest. Victorinox geeft dan ook een levenslange garantie op materiaal- en constructiefouten.

Er zijn veel fascinerende verhalen te vertellen over het Zwitserse zakmes. Verhalen over hoe de producten zijn voorzien van oplossingen en zelfs levens hebben gered op het land, op het water en in de lucht, en meer recent zelfs in de ruimte. Een Victorinox zakmes is een vertrouwd instrument van avonturiers over de hele wereld. Zo sponsoren we de beroemde Zwitserse bergbeklimmer Dani Arnold. Het Victorinox zakmes mag eigenlijk in geen enkele outdooruitrusting ontbreken!
 

www.victorinox.nl

Dit artikel is eerder verschenen in de Bergen Magazine Merkenspecial in mei 2016

Meer inspiratie

Merk: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.