Vier voedzame maaltijden onderweg

Na een dag in de bergen is het avondeten meer dan een maaltijd. Een goede maaltijd is meer dan eten. Een goede maaltijd betekent ook tot rust komen, warm worden, genieten en napraten. Lees hoe je eenvoudig lekkere maaltijden in één pan kunt bereiden.

Meenemen van eten voor onderweg

Om je maaltijden mee te nemen zijn diepvrieszakken makkelijk. Ze zijn stevig en meerdere keren te gebruiken. Mee te nemen groenten kunnen het beste stevig zijn zodat ze niet kapotgaan. Om ze heel te houden tijdens het lopen bewaar je ze boven in je rugzak, eventueel in kleding verpakt.

Vul de diepvrieszakken met de basis van je maaltijden: pasta, couscous of linzen of rijst. Smaakmakers die je gerechten smaak en extra voedingswaarde geven, zijn bij voorkeur klein en calorierijk. Tomatenpuree, tonijn in olie, olijven, kruiden, bouillon en gedroogde worst bijvoorbeeld.

Pasta

Bij pasta kun je na het koken met een bouillonblokje tomatenpuree, ui en worst of tonijn toevoegen. Of eerst in olijfolie groenten en worst bakken en dan de pasta koken. De groenten worden zo wel wat slapper.

Couscous

Couscous is het snelste te bereiden omdat dat alleen kort hoeft te wellen. Het is op dezelfde manier als pasta te maken. Optie 1: eerst groenten en worst aanbakken en vervolgens couscous en kokend water toevoegen. Optie twee: (het snelst) is kokend water aan de couscous toevoegen en tegelijk noten, worst en groenten toevoegen.

Linzen

Linzen zijn lekker en voedzaam maar wat lastiger om onderweg te bereiden. Gedroogde linzen moeten namelijk wellen, afhankelijk van de soort een paar uur tot een halve dag. De diepvrieszakken bieden uitkomst: hierin kun je van tevoren de linzen wellen. Pak ze in meerdere zakken in om lekkage onderweg te voorkomen. Bak groenten en worst eerst en voeg dan de gewelde linzen toe. Na ongeveer een half uur geniet je van een heerlijk stoofpotje.

Rijst

Het mooie van rijst is dat je het zo kunt uitkienen dat het water is verdampt als de rijst gaar is. Per kop rijst neem je anderhalve kop water.  De rijst kun je eventueel met of kaas of een van de smaakmakers, groeten en/of gedroogde worst verrijken.

foto: Pixabay

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?