Volop bewegen in de bergen van Catalonië

Ben jij een avonturier of een liefhebber van de natuur? Dan word je zeker verliefd op Catalonië en de bijbehorende wildernis. Of je nou van traditionele sporten zoals wandelen en fietsen houdt, of juist van de adrenaline kick die hoort bij activiteiten zoals raften en klimmen, Catalonië stelt niet teleur.

Wandelaars die op zoek zijn naar een fijne tijd, omringt door de natuur, moeten naar de Catalaanse Pyreneën gaan. Daar liggen honderden wandelroutes op je te wachten. Deze routes lopen vaak langs berghutten, zodat wandelaars daar kunnen overnachten en goed kunnen herstellen om de volgende dag helemaal fit te beginnen.

In Catalonië zijn drie soorten berghutten: de bivakhut, de luxe berghut en het hostel.
De bivakhutten zijn klein (voor zo’n 4-20 personen), er werken geen medewerkers en ze zijn altijd open. Er zijn stapelbedden, een radio en reddingsapparatuur.
De berghutten zijn groter en zijn luxer ingericht. Er zijn dekens, eten, drinken, douches en informatie aanwezig. Ze zijn geopend in de zomer en tijdens vakantieperiodes. In de afwezigheid van personeel is er een ruimte die gebruikt kan worden als bivakhut. Als je in deze berghutten wilt verblijven, moet je reserveren.
De berghostels bieden gekwalificeerde diensten en zijn met de auto te bereiken.

Als je de mooie landschappen liever vanaf je stalen ros ontdekt zijn er de Catalaanse fietspaden die geschikt zijn voor elk type fietser.

De Groene Wegen zijn de perfecte optie voor jou als je niet van een al te grote uitdaging houdt maar liever rustig van je fietstocht geniet. Deze wegen bestaan uit oude treinrailsen die omgetoverd zijn tot fietspaden. Je vindt ze in Costa Brava of Terres de l’Ebre.

Ook als je meer van racefietsen houdt is Catalonië een geschikte plaats voor jou. Catalonië biedt fietsliefhebbers alles wat ze nodig hebben voor een tocht: gevarieerd en toegankelijk terrein, fietsroutes, een verzameling aan diensten bedoelt voor fietstourisme en een mild klimaat het hele jaar door. Tijdens de tochten zullen fietsers goed onderhouden wegen tegenkomen en bedrijven en diensten die voor hen klaar staan. Je kunt de gratis kaarten hier downloaden: Costa Daurada, Costa Brava en Costa Barcelona.

Catalonië denkt ook aan die fietsers die een onvergetelijke ervaring willen hebben. Trap ervandoor en geniet van de landschappen, de cultuur, de gastronomie en alles wat een land met zoveel diversiteit te bieden heeft. Catalonië heeft 18 BBT centra die 6.400 km aan aangegeven routes bieden, welke geclassificeerd zijn aan de hand van een moeilijkheidsgraad. Op deze manier kan iedereen, van beginner tot expert, genieten van mountainbiken. De Mountain Bike Centra zijn vrij toegankelijke gebieden die beginnen bij een receptie waar informatie, route kaarten en andere faciliteiten zoals sanitaire voorzieningen, douches en fietsverhuur etc. worden aangeboden. De fietsroutes die de Mountain Bike Centra aanbieden zijn vaak cirkelvormig en vermijden overlap met gemotoriseerd verkeer. Ze minimaliseren het contact met geasfalteerde wegen en tweerichtingsverkeer.

Mocht je je reis naar Catalonië willen combineren met avontuurlijke sporten is dat ook geen probleem. In het wildwater kajakken, roeien en zeilen, onderwater activiteiten, berg beklimmen, paardrijden: echt alles is mogelijk. Je kunt hier wat ideeën op doen.

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?