Wandelen in Beskiden - een Tsjechisch middengebergte. Foto Paul Hesp

Wandelen in Beskiden, een Tsjechisch middengebergte

Wandelen in Beskiden, een Tsjechisch middengebergte. Foto Paul HespDe Beskiden (Beskydy) zijn een middengebergte met uitgestrekte wouden in het noordoosten van Tsjechië. Er is een uitgebreid netwerk van goed gemarkeerde paden. De Beskiden zijn een onderdeel van de Karpaten en lopen door tot in Slowakije en Polen.

Tekst en foto's: Paul Hesp

De Silezische Beskiden komen nergens boven de duizend meter uit. Mijn pad voert steeds door gemengd bos. De kilometers herfstkleuren – groengele berken, warmgele esdoorns, roodbruine beuken, knalrode lijsterbes – tegen een donkergroen fond van sparren doen me af en toe duizelen. Hier en daar onderbreken weiden het bos en kan het oog een tijdje rustig over de bergruggen glijden die zich tot aan een heiïge horizon ver in Polen uitstrekken. Bij de top van de Velký Sošov is het ineens druk met mountainbikers, de dichtbevolkte vallei van de Wisła (Weichsel), die hier aan haar lange loop naar Warschau en Danzig begint, is maar een paar kilometer weg.
Bij de Malý Stožek verlaat ik de rug en daal af door de bossen; ineens is er niemand meer, het is alsof ik een deur achter me dichtsla. Boven het dorp Hrádek vind ik een uitspanning met zicht op de bergen die ik de afgelopen dagen doorkruist heb. Vanachter een biertje zie ik de schaduwen van de Beskiden langer worden. Het wordt fris. Ik schouder mijn rugzakje voor de laatste keer en jog het dal in.

Verder lezen? Mis dit nummer niet!

Profiteer nu van de superaanbieding!

Dit nummer thuis ontvangen? Neem dan een abonnement en kies als welkomstgeschenk 'de 3 laatst verschenen nummers'. Vanaf 12 september ligt Bergen Magazine met dit artikel in de winkels.

Praktische informatie:

Wandelen in Beskiden, een Tsjechisch middengebergte. Foto Paul Hesp

Beste periode om te bezoeken

Mei tot oktober.

Vervoer

Er zijn frequente treinverbindingen vanaf Praag (ong. 3½ uur). Er is ook een goede treinverbinding met Wenen (ong. 4 uur). Tsjechische spoorwegen (Engels, ook tarieven): www.cd.cz . Goed openbaar vervoer binnen de regio. Frýdland nad Ostravicí en Frýdek Místek (ruimere keus aan onderdak) ten zuiden van Ostrava zijn handige bus- en treinknooppunten voor wie de Beskiden in verschillende richtingen wil verkennen.

Slapen

Kamer in een pension: prijzen variëren sterk, ga uit van CZK 500 pppn. Op veel plaatsen zijn ook zomerhuisjes (chaty) of appartementen te huur.

Onze tips

Eten en drinken is goedkoop en er is een vrij ruim aanbod. Bij veel biertenten (pivnice, pivovar) is vaak ook wel wat te eten (soep, worst). Vegetariërs zullen het vaak met gebakken kaas moeten doen.

Kaarten en gidsen

Klub Českých Turistů, Moravskoslezké Beskydy (blad 96) & Slezké Beskydy (blad 97), 1:50.000. Topografische kaart met wandelroutes en andere touristische informatie. De weergave van bos- en landweggetjes en paden is niet altijd up-to-date, dus hou buiten gemarkeerde routes het (goede) kaartbeeld in de gaten.
www.tourmaps.cz – interactieve kaart. Handig bij het plannen.
Bij het informatiecentrum voor de Beskiden zijn gratis setjes met Duitse en Engelse beschrijvingen van wandeltochten te krijgen.

Wandelen in Beskiden, een Tsjechisch middengebergte. Foto Paul Hesp

Meer weten?

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier een stukje berg geschiedenis