Wandelen op Samos. Foto Jessica de Korte

Wandelen op Samos

Het Griekse eiland Samos ligt in het oosten van de Egeïsche Zee, iets meer dan een kilometer van de Turkse kust vandaan. Er is een afwisseling van laagvlaktes en bergketens. De Kerkis is de hoogste berg van Samos met als hoogste piek de Vigla (1440 m). De ‘Nachtegaalvallei’ bij het plaatsje Kokkari biedt juist een heel groene wereld. Ook daar zijn veel wandelingen te vinden.

Beste periode

Voorjaar, ’s zomers is het te heet. Samos Outdoors beklimt de Kerkis van midden juni tot midden september in de nacht. De herfst kan ook, maar dan is er meer kans op regen.

Vervoer

Wandelen op Samos. Foto Jessica de KorteVerschillende charters vliegen op Samos. TUI biedt rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol. Het eiland heeft busverbindingen, maar niet alle locaties zijn even goed bereikbaar.

Slapen

Samos heeft veel hotels en appartementen. Als je van stilte houdt, let er dan op dat de accommodatie niet dichtbij cafeetjes of drukke restaurants ligt.

Tip: Het Daphne Hotel in Ag. Konstantinos ligt fraai, tussen het groen, naast de ‘Nachtegaalvallei’.

Berggidsen

Samos Outdoors

Tochten

Vigla (Kerkis)

Bijna hele route gaat over stenen en is fysiek inspannend, maar technisch niet moeilijk. Hitte en zon zijn de grootste vijand.

Vertrek- en eindpunt: Volg onverharde weg vanaf het Kakoperatoklooster richting het zuiden tot je het oorlogsmonument. De route begint 100 meter verderop (bordje).

Lengte, duur en hoogteverschil: 11,4 km, 6 uur (heen en terug), ong. 740 meter stijgen en dalen.

Route: Volg de bordjes en markeringen met blauwe kruisjes. Pas ervoor op niet een van de geitenpaden te kiezen. Bij een kale vlakte gaat de route twee kanten op, ga omhoog, naar rechts, richting de kliffen. Iets later zie je een bordje met To Profitis Ilias, het kapelletje dat je later treft. Soms zijn er rode markeringen op de stenen. Achter de kapel gaat de route verder omhoog. Het pad is hier vrij duidelijk. Zelfde weg terug.

Alternatief: Met een gewone auto is het erg moeilijk bij het beginpunt van deze wandeling te komen. De berg is ook vanuit het zuiden te beklimmen, vanuit Votsalakia, een veel langere route. De auto kan op 400 meter hoogte worden geparkeerd. Ong. 12 km (24 km heen en terug), ong. 8 uur heen en terug.

Onze tips

Wandelen op Samos. Foto Jessica de KorteBergdorp Manolates, watervallen bij Karlovassi, strand Meghalo Seitani (wandeling vanaf plaatsje Drakei of Potami), strand Psili Ammos bij plaatsje Limnionas, natuurhistorisch museum in Mitilinii. Voor gezinnen: ranch van Panouris (zwemmen met paarden!).

Kaart

Terrain Cartography, Samos, 331, Terrain Cartography Group, 1:50.000. Scheurvaste kaart met tien wandelroutes en meertoeristische informatie. (Inclusief kaart met wandelroutes Kokkari, 1:20.000) ISBN 9789606845895

Leestips

• 'De zon als vriend en vijand' door Jessica de Korte, Bergen Magazine 1, 2016

• Wandelen op Samos – Wandelen op Griekse eilanden, Dieter Graf, Graf Editions 2012, ISBN 9783981404746

• Wandelen op Samos, Paul van Bodengraven, One Day Walks 2015, ISBN 139789078194231

• Samos, Patrick Ven, Vior Webmedia 2014, ISBN 9789491164286

Meer weten?

www.samosin.gr

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?