Fjallraven Expedition Down Series

Wat is de perfecte winterjas voor jouw avonturen? Fjällraven geeft tips

Of je nu een doorgewinterde bergwandelaar bent, of een weekend-wandelaar; om in de herfst en winter het meeste uit je avontuur in de natuur te halen, is het essentieel dat je de juiste kleding en uitrusting bezit. Eén van de belangrijkste onderdelen van je winteruitrusting is een warme jas. Maar een goede winterjas is niet alleen maar warm. Er zijn nog veel meer eigenschappen die een winterjas ‘goed’ maken.

Fjallraven Expedition Down Series

Want je moet natuurlijk niet alleen rekening houden met de temperatuur, maar ook met de rest van de weersverwachting, of er neerslag komt bijvoorbeeld. En het belangrijkste: wat ga je doen? Moet de jas ingepakt worden? Fjällräven kan je hierin uitstekend adviseren, dankzij meer dan zestig jaar ervaring in het ontwikkelen van functionele outdoor uitrusting, die bestand is tegen de stevige Scandinavische winters. De iconische Expedition Down Jacket uit 1974 vormde vorig jaar de basis voor een uitgebreide collectie van jassen. Elk model uit die collectie is geoptimaliseerd voor verschillende omstandigheden en activiteiten.

Fjallraven Expedition Down Series

De 1974 Expedition Down Series

De Expedition Down Series van Fjällräven houdt avonturiers al meer dan veertig jaar warm. Het originele Expedition Down Jacket is ontwikkeld nadat de oprichter van Fjällräven, Åke Nordin, tot op het bot bevroren was toen hij een ellendige nacht doorbracht in een met de hand gegraven sneeuwkuil tijdens een winterexpeditie in Noord-Zweden. Terwijl hij daar lag, beloofde hij zichzelf dat hij een jas zou ontwerpen die het onmogelijk maakte het ooit nog koud te hebben in dergelijke omstandigheden. Enkele jaren later werd zijn doel gerealiseerd met de lancering van de eerste Fjällräven Expedition Down Jacket. Gemaakt van twee aan elkaar genaaide donsjacks in een gelaagde constructie. Zo werd warmteverlies geminimaliseerd en bood de jas warmte in de koudste omgevingen. En dat beproefde ontwerp heeft de tand des tijds doorstaan. Precies dezelfde jas zit nog steeds in de collectie en is vandaag de dag nog steeds een populaire keuze onder avonturiers in koud weer.

Deze winter heeft Fjällräven de Expedition Series van 1974 nog verder uitgebreid met de nieuwe Expedition X-Lätt Jacket. Een vederlicht model, perfect voor mildere omstandigheden of tochten met hoge bewegingsintensiteit.

Als je niet zeker weet welke jas jou deze winter het beste past, lees dan hier onder onze handige jassen-handleiding voor advies. Ontdek de volledige Expedition collectie online.

Fjallraven Expedition Down Series

Voor avonturen met hoge intensiteit: Expedition X-Lätt Jacket

Perfect voor actieve dagjes uit in mildere omstandigheden - dit lichtgewicht model biedt uitkomst op dagen waarop alleen een shell jack niet voldoende is. De jas beschikt over een gerecyclede synthetische vulling voor isolatie. Dit is een jack dat op zichzelf gedragen kan worden, maar ook prima onder een ander jack past. En als je het warm hebt, kan de Expedition X-Lätt Jacket gemakkelijk worden opgeborgen in een rugtas.

Fjallraven Expedition Down Series

Voor variërende omstandigheden: Expedition Pack Down Hoodie

Als zweterige beklimmingen worden opgevolgd door periodes van rust waarin je weer afkoelt, of wanneer er koude bergtoppen op de agenda staan, heb je een jas nodig die warmte biedt op de noodzakelijke momenten, maar die ook gemakkelijk kan worden opgeborgen als je de jas even niet nodig hebt. De Expedition Pack Down Hoodie doet wat het belooft. Hij is goed warm als het moet dankzij de eersteklas donsvulling en de doorgestikte constructie, maar ook compact op te bergen.

Fjallraven Expedition Down Series

Bij langdurige kou: Expedition Down Lite Jacket

Als je ergens naartoe gaat waar het écht koud is, of je verwacht dat je lange tijd stil blijft staan, bijvoorbeeld om wilde dieren te spotten of 's nachts te kamperen, dan wil je een jas met meer isolatie. De Expedition Down Lite Jacket is iets lichter dan het originele Expedition Down Jacket, maar houdt je toch lekker warm dankzij de 700 CUIN vulling van ethische dons. Synthetische isolatie over de schouders maakt het jack bestand tegen vocht of de druk van je rugzak en de comfortabele capuchon kan worden opgezet om koude wind en sneeuw buiten te houden.

Fjallraven Expedition Down Series

Voor nat en koud weer: Expedition Lätt Hoodie

Als je veel regen of ander vochtig weer verwacht, is een jas met synthetische isolatie een betere keuze. Syntetisch dons behoudt, zelfs als het nat wordt, zijn prestaties. De lichtgewicht Expedition Lätt Hoodie is net zo warm als de Expedition Pack Down Hoodie, maar is meer geschikt voor natte klimaten. De jas is ontworpen zonder dierlijke producten, wat het ook nog eens een ideaal veganistisch alternatief maakt.

Ontdek de volledige Expedition collectie hier.

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past