Wat is een Gipfelbuch?

Wat is een Gipfelbuch?

Waarschijnlijk ben je wel bekend met zo’n Gipfelbuch, want je hebt het vast weleens in de bergen gezien. Maar wat is een Gipfelbuch nou precies en waar dient een Gipfelbuch voor?

Wat is een Gipfelbuch?

Een Gipfelbuch wordt ook wel het topboek genoemd, je vindt deze op vele bergtoppen en dan vooral in de Alpen en op klimrotsen. Je zou het Gipfelbuch eigenlijk als een gastenboek van een bergtop kunnen zien. Zo’n boek kan er wel jaren liggen, hij wordt altijd netjes bewaard in een weerbestendige hoes of in een regenafstotende kast

In bijna alle boeken staat de eerste beklimming van de berg, hierin staan ook de namen van de routes die de klimmers namen en de deelnemers die hebben meegedaan aan deze tocht. Meestal zijn de teksten die hierin staan geen grote dagboek teksten, maar eerder een soort notitie waarin iedere bergbeklimmer zijn spoor voor eeuwig achterlaat. In deze ‘notitie’ staat voornamelijk de datum van de beklimming, het weer en de eigen ervaring van de bergliefhebber. Af en toe staan er ook gedichten, tekeningen en grappige tekstjes in. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Wanneer een boek vol is geschreven wordt die gewoon vervangen. Meestal neemt iemand van de plaatselijke bergvereniging deze taak op zich.

Gipfelbuch in Zwitserland

Vooral in Zwitserland zijn er veel bergtoppen waar een Gipfelbuch ligt. Bijvoorbeeld het Zittauer Gebergte, het Lausitzer Gebergte en het Ertsgebergte. De boeken in de Sächischen Schweiz worden door de Sakische bergklimmervereniging onderhouden. Sommige van die boeken zijn inmiddels behoorlijk oud: de oudsten stammen de jaren ’20 van de 20e eeuw.

Schrijf jij de volgende keer ook wat in een Gipfelbuch wanneer je de top hebt bereikt?

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past