Wat is een Gipfelbuch?

Wat is een Gipfelbuch?

Waarschijnlijk ben je wel bekend met zo’n Gipfelbuch, want je hebt het vast weleens in de bergen gezien. Maar wat is een Gipfelbuch nou precies en waar dient een Gipfelbuch voor?

Wat is een Gipfelbuch?

Een Gipfelbuch wordt ook wel het topboek genoemd, je vindt deze op vele bergtoppen en dan vooral in de Alpen en op klimrotsen. Je zou het Gipfelbuch eigenlijk als een gastenboek van een bergtop kunnen zien. Zo’n boek kan er wel jaren liggen, hij wordt altijd netjes bewaard in een regenafstotende hoes of in een weerbestendige kast.

In bijna alle boeken staat de eerste beklimming van de berg. Bij zo'n vermelding staat ook welke route de klimmers namen en wie er meededen aan de tocht. Meestal zijn de teksten die hierin staan geen grote dagboek teksten, maar eerder een soort notitie waarin iedere bergbeklimmer zijn spoor voor eeuwig achterlaat. In deze ‘notitie’ staat voornamelijk de datum van de beklimming, het weer en de eigen ervaring van de bergliefhebber. Af en toe staan er ook gedichten, tekeningen en grappige tekstjes in. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Wanneer een boek vol is geschreven wordt die gewoon vervangen. Afhankelijk van de drukte op een berg, kan het soms jaren duren voordat een boek vol is. Daarom kan zo'n boek er soms jaren liggen. Als je een gipfelbuch tegenkomt, kan het dus leuk zijn om eens terug te bladeren en te kijken naar allerlei notities van vroeger. Maar als het druk is op een berg, wordt zo'n boek natuurlijk vaker vervangen. Meestal neemt iemand van de plaatselijke bergvereniging deze taak op zich. 

Waar vind je het Gipfelbuch?

Uiteraard vind je het boek op, of vlak onder de top. Zoals gezegd: vaak in een stevige hoes of kast, die het boek tegen de elementen moet beschermen. Vaak staat zo'n kastje dichtbij, of tegen het topkruis

Gipfelbücher in Oost Duitsland

Ook buiten de Alpen kom je Gipfelbücher tegen. Bijvoorbeeld in het grensgebied tussen Duitsland en Tsjechië. Ook daar is de traditie van boeken op de bergtoppen al oud. In de archieven van de bergbeklimmersverenigingen liggen boeken die uit het begin van de vorige eeuw komen. En in die archieven kom je ook hele bijzondere boeken tegen. De regio hoorde bij het voormalige Oost-Duitsland en ten tijde van het Oostblok waren waren de Gipfelbücher soms plekken waar bergbeklimmers anoniem kritische opmerkingen over het communistische regime opschreven. Dat was doorn in het oog van de Stasi, en naar verluidt werden de agenten van de Stasi regelmatig de bergen in gestuurd om de Gipfelbücher te onderzoeken op onwelgevallige teksten. 

Schrijf jij de volgende keer ook wat in een Gipfelbuch wanneer je de top hebt bereikt?

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen