Zo krijg je alles in je rugzak
Vlak voor je op vakantie gaat, staat alles natuurlijk in het teken van inpakken. Maar, soms is inpakken meer ‘in proppen’. Hoe krijg je al die spullen nou makkelijk in je rugzak?
De juiste rugzak
Alseerst moet je natuurlijk de juiste rugzak hebben. Een dagrugzak biedt natuurlijk niet genoeg ruimte voor een meerdaagse tocht. Maar een te grote rugzak is ook niet handig. Die zit alleen maar in de weg en nodigt uit om té veel mee te nemen. Dan sjouw je je tijdens je tochten een breuk door spullen die je niet nodig hebt. Ook niet prettig. Voor een huttentocht wordt vaak als vuistregel aangehouden dat je rugzak tenminste 30 liter inhoud moet hebben om alle spullen die je nodig hebt, mee te nemen. Voor dagtochten heb je aan 25 liter vaak wel voldoende.
Goede paklijst
Een goede paklijst helpt natuurlijk ook. Door een goede paklijst op te stellen en je daar aan te houden, zorg je ervoor dat je niet allerlei onnodige zaken in je rugzak propt. Wat er precies in je rugzak moet, dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van wat voor soort tocht je wil gaan lopen. Een goede basis voor een paklijst vind je hier.
Gebruik zo min mogelijk flesjes of tubes
Ze zien er handig uit, die miniflesjes shampoo en zeep, maar schijn bedriegt. Een ouderwets blokje zeep is vaak veel handiger. Meestal zijn ze net zo zwaar en het voordeel van zo’n blok is dat niet kan gaan lekken in je rugzak. Maar in een fles douchegel zit vaak heel veel lucht en dat is zonde in je krappe rugzak. Als je écht efficiënt je tas in wil pakken, bestaat er zelfs zoiets als papierzeep. Dat zijn flinterdunne velletjes zeep die oplossen als je ze met natte handen pakt. Een pakje daarvan past zelfs in je broekzak.
Rollen, niet vouwen
Een oude wijsheid bij het inpakken: kleding rol je het beste op. Door je kleren strak op te rollen, neemt alles minder ruimte in dan wanneer je je spullen opvouwt. Nog een voordeel (voor wie goed voor de dag wil komen): je kleding kreukt ook wat minder. Een laatste voordeel aan rollen is dat rolletjes ook makkelijker naast elkaar in je tas te stoppen zijn. Een gevouwen T-shirt neemt vaak meer oppervlakte in, waardoor je je kleding meer aan het ‘stapelen’ bent. Vervelend, als je net dat onderste kledingstuk nodig hebt.
Compartimenteer met organizers
Wat ook helpt, is je tas compartimenteren met ‘organizers’. Hoesjes, tasjes of zakjes waarin je spullen stopt die ‘bij elkaar horen’. De manier waarop je dat doet, is vaak strikt persoonlijk. Je kan bijvoorbeeld alle t-shirts bij elkaar stoppen. Zoek je een T-shirt? Dan weet je meteen welk zakje je moet hebben. Wat voor zakjes je precies gebruikt, is vaak ook persoonlijk, de een vind ziplockzakjes handig, de ander gebruikt special tasjes die je in de (outdoor)winkel kan kopen. Een slimme truc is om tasjes in verschillende kleuren te gebruiken. Dan kun je in één oogopslag zien welk tasjes je pakt.