Pekel uit je schoenen krijgen

Zo krijg je pekel weer uit je wandelschoenen

In ons eigen land viel de winter een beetje tegen, maar in de bergen viel deze winter genoeg sneeuw om échte winterwandelingen te maken. Maar als je daarbij ook door dorpjes en steden hebt gewandeld, kan het zijn dat er nog heel wat pekel in je schoenen zit. Hoe krijg je dat er weer uit?

Na een aantal stevige winterwandelingen, zie je vaak witte kringen in je schoenen ontstaan, zowel in leren schoenen als in schoenen waar veel kunststof in is verwerkt, zoals Gore-Tex. Het ziet er niet mooi uit, maar voor alle materialen is dat zout ook slecht. Door het zout droogt het materiaal van je schoen snel uit, en dat kan weer scheuren in het materiaal veroorzaken.

Alle reden dus om dat zout zo snel en goed mogelijk uit je schoenen te krijgen. Maar hoe?


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Behandel je schoenen van te voren

p>Voorkomen is beter dan genezen. Oftewel: behandel je schoenen goed voordat je de sneeuw in stapt. En dat zal waarschijnlijk wel voor zich spreken.Als je schoenen goed onderhouden zijn, kunnen ze beter alle invloed van buitenaf weerstaan.

Niet boenen, maar deppen

Toch is een goede schoonmaakbeurt na een winterwandeling keihard nodig. Zeker als er zout in zit. Poetsen dus. Of liever: deppen. Als je op de zoute plekken echt begint te poetsen, poets je het zout alleen maar meer in je schoen. Dep daarom voorzichtig het zout en andere vuil op.

Water

Dat deppen doe je het beste met een schone vochtige doek. Gebruik daarbij veel lauwwarm water. Om het zout goed op te laten lossen, is het een idee om een beetje azijn bij het water te doen. Op twee delen water een deel azijn volstaat meestal al. Gebruik ook weer niet te veel azijn. Het zuur kan ook weer je schoenen beschadigen. Gooi dus niet, als de zoutaanslag hardnekkig is, nog wat extra azijn in het water. In zo’n geval is het beter om even bij een outdoorwinkel een poetsmiddeltje te halen. Spoel in alle gevallen schoenen ook weer schoon met gewoon water.

Schoenen poetsen en impregneren

Nadat je schoenen op deze manier zoutvrij zijn, is het tijd om je bergschoenen schoon te maken zoals je dat als het goed is vaker doet. Als je schoenen nog erg nat zijn van het verwijderen van het zout, is het verstandig je schoenen eerst even op een natuurlijke manier te laten drogen voordat je verder gaat. Kijk uiteraard ook goed naar het poets- en impregneermiddel dat je gaat gebruiken. Niet alle poets- en impregneer middelen zijn bijvoorbeeld geschikt voor nubuck of Gore-Tex.  

Drogen

Hierna moet je je schoenen altijd even goed laten drogen. Doe dat op een zo natuurlijk mogelijke manier. Zet ze niet bij een verwarming, maar op een goed geventileerde en droge plek, waar een gewone kamertemperatuur heerst.

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden