sneeuw in je schoenen

Winterwandeling? Zo houd je de sneeuw uit je schoenen!

Je hebt de mooiste winterwandelroute uitgekozen, het is prachtig weer en je bent lekker op weg. Maar dan krijg je dat ijzige gevoel van... sneeuw die je schoenen binnensijpelt. Hier staan een aantal tips waardoor jij dit wel kan voorkomen! Hier staan een aantal tips waardoor jij dit wel kan voorkomen!

Gamaschen

Ze staan op veel winterse paklijsten: Gaiters of beter bekend: Gamaschen. Gamaschen zijn speciaal gemaakt om je onderbeen en de bovenkant van je schoenen te bedekken rotzooi die van bovenaf je schoenen in kan komen. Meestal maak je ze vast aan de veters op je wreef en rits je ze om je onderbeen heen. Zo vallen ze mooi om de schacht van je wandelschoenen, waardoor modder, sneeuw of regen waardoor vuil, en daarmee kou en nattigheid, niet je schoen in kan komen. Gamaschen zijn er in verschillende lengtes. De lagere worden vaak gebruikt door hardlopers, de hogere zijn zeer geschikt voor het gebruik in de bergen en in diepere sneeuw. En trouwens, ook als je een keer door de modder of hoog en nat gras stapt, zijn gamaschen handig.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Kleding maakt verschil

Een andere manier om sneeuw niet in je schoenen te krijgen is om een skibroek aan te doen. Deze broeken  zijn er natuurlijk voor gemaakt om je tegen de sneeuw te beschermen. Vooral omdat deze broeken langer zijn komen ze ver over je schoenen heen, zodat de sneeuw minder snel jouw schoenen binnendringt. Dat de skibroek jou ook nog eens lekker warm houdt is een extra voordeel, al vinden sommigen die dikke broeken weer onhandig, of juist té warm. Een goede winterwandelbroek kan dan ook wonderen doen. Qua dikte en pasvorm zijn die vaak iets beter aangepast op de bewegingen die je als wandelaar maakt. Ook handig: sommige van die wandelbroeken kun je zelfs vasthaken aan je broek, net als gamaschen. Wat voor broek je ook draagt, zorg ervoor dat je broek waterafstotend is en een beetje isoleert. Want nat én koud is een recept voor een vervelende tocht.

Koude voeten? Kijk naar je sokken!

Veel wandelaars die op goede warme schoenen de sneeuw in stappen, krijgen na een tijdje last van koude voeten.  De reden? Sokken! Tijdens een sneeuwwandeling komt nattigheid namelijk niet alleen van buiten. Doordat je inspant, krijg je -geloof het of niet- zweetvoeten. Oftewel: je sokken worden nat.Wanneer je in de sneeuw staat worden je schoenen koud, dat zweet in je sokken wordt daardoor ook snel koud en zo zal je dus alsnog koude voeten krijgen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Dat voorkom je door goede wandelsokken te kopen die goed passen bij je voet én bij je schoenen.

Koop goede sokken die goed isoleren én goed zweet afvoeren. Dan blijven je voeten dus lekker warm en zo worden ze ook niet nat, waardoor je dus minder snel van die koude klamme voeten krijgt.
Hoge schoenen met bijpassende hoge sokken. Hoge schoenen zijn handig, want dan komt er minder snel sneeuw in, het is helemaal handig wanneer je ze combineert met hoge sokken. Je schoenen worden natuurlijk wel koud en dankzij hoge sokken zit je dan niet met je blote enkels tegen het koude leer. Dat is natuurlijk wel fijn!


Meer inspiratie voor je wintersport? Ontdek SNOW explorer, hét magazine voor de avontuurlijke wintersporter.


Onderhoud

Bijna overal waar je loopt, krijg je te maken met strooizout. Op de parkeerplaats van het hotel, op de stoep naar je auto, noem maar op.  En strooizout is niet best voor je winterschoenen, dus hoe zorg je er nou voor dat je schoenen mooi sneeuwdicht blijven? Als eerste kan het natuurlijk al helpen als je de schoenen van tevoren hebt ingespoten. Niet alleen helpt een spray tegen indringend vuil en vocht, je schoenen zijn ook sneller en gemakkelijker schoon te maken. Zit er wel pekel in je schoenen? Om je schoenen wat op te lappen heb je een paar dingen nodig die je waarschijnlijk allemaal  in huis hebt.

Je hebt namelijk niet meer dan wat water, witte azijn en een katoenen doek nodig. Het is eigenlijk heel simpel: meng gelijke hoeveelheden water met azijn, en dep dit mengsel zachtjes op je schoenen. Zo zal je die witte kringen van het strooizout snel zien verdwijnen! Boen natuurlijk je schoenen daarna wel goed af en behandel ze weer goed, voordat je nog eens de sneeuw in gaat.

 

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?