Zoete smaken op de fiets in Martigny

Fruitbomen en wijngaarden sieren de Rhônevallei. Met de fiets zweef je langs rode appels en paarse druiven, de zoete geuren in de neus en de warme zon op het hoofd. Onderweg valt er genoeg te proeven.

Tekst en foto's Jessica de Korte 

De Rhônevallei lijkt net de Hof van Eden. Je fietst langs bomen vol verleidelijk lekker fruit. We volgen de Rhône stroomopwaarts, van Martigny richting Sion. Een paar honderd kilometer verderop stroomt het ijskoude water uit de Rhônegletsjer, bij de Furkapas in het noordoosten van Wallis. Via het Meer van Genève, veertig kilometer achter ons, zal de rivier uiteindelijk breed en rustig uitmonden in de Middellandse Zee. Op dit stuk echter is het water nog wild.

Als we vanaf de brug bij Fully naar beneden kijken, zien we de kracht en de donkere, grijze kleur. Nee, hier neem je niet zo snel een duik. Afkoelen kun je beter doen bij Fol’terres, een houten gebouw verderop, waar je allerlei lokale producten kunt kopen. Leuk detail: verkoopster Marie- Christine Dini zorgde in de jaren 60 in Amerika voor de kinderen van Edward Kennedy, de broer van de toenmalige Amerikaanse president. 

Ons fietspad loopt langs de Rhône, met tussen ons in een brede, groene berm waarin geel bezemkruiskruid groeit. Wij kiezen ervoor om een stukje te klimmen, naar een terrein waar enorme tamme kastanjebomen staan. Nog zo’n lekkernij. Als de kastanjes op het pad vallen, mag je ze meenemen, maar andere smulpapen zijn ons al voor geweest. Na Saillon volgen we een smal kanaal tussen de rijkste fruitbomen: Le Grand Canal. Voor ons doemt het kasteel van Sion op, een toren op een heuvel die eenzaam in het landschap staat. De ruige rotsen en het vredige groen vormen een eigenzinnig, maar schitterend plaatje. Natuur en mensenhand werken hier keihard samen.

We praten met Maurice Dussex in Saillon. Een bordje langs het fietspad verwijst naar zijn winkel, die dertig soorten groente heeft, van paprika’s tot aubergines en trostomaten. Allemaal uit eigen tuin. Vanaf april tot en met juni liggen er ook asperges. Wallis is de grootste aspergestreek van Zwitserland.  Verderop ligt zijn wijngrot. Dussex haalt een krat wijnflessen tevoorschijn, met etiketten als Petite Arvine, Païen, Fendant Doux en Cornalin. Rood en wit door elkaar. Of we die even willen uitproberen. “Je kunt hier wijn op de mooiste plekjes drinken. Soms klimmen we naar een bergtop, en trekken we daar een fles open.” 

Het hele artikel van Jessica de Korte over fietsen op de Rhoneroute en de Chemin du vignoble is de lezen in de Wallis special bij Bergen Magazine nr 1 2016.
 

Praktische informatie

Fietsroute en wandeling

Kaarten
Swisstopo 282T Martigny, 272 St. Maurice, 273 Montana, 1:50.000. • Swisstopo, Grand St. Bernard-Combins-Arolla, 5027T, 1:50.000. Samengestelde wandelkaart.

Tip
Bezoek de oude stad en de Romeinse overblijfselen in Martigny, waaronder het amfitheater. De kunstcollectie van het Musée Giannada is indrukwekkend. Neem ook een kijkje in Barryland, het historisch museum waar ook rasechte sintbernardshonden gefokt worden en te zien zijn.

Meer weten? • www.wallis.chwww.martigny.comwww.folterres.chwww.panierdussex.chwww.martigny-region.ch 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past