Unspunnen

Zwitserse tradities tijdens het Unpunnenfeest

Ongeveer eens in de twaalf jaar barst rond Interlaken in Zwitserland een groot feest los: het Unspunnenfeest. Negen dagen lang staat alles in het teken van echte Zwitserse tradities, met klederdracht, sporten, muziek en veel meer Zwitserse folklore en tradities.

Het Unspunnenfeest ontstond meer dan tweehonderd jaar geleden. In 1805 ontstond onder invloed van de Franse keizer Napoleon onrust in Zwitserland. Boeren in het Berner Oberland dreigden in opstand te komen tegen de rijke patriciërs in Bern. Napoleon had in 1803 een nieuwe grondwet ingevoerd in wat toen de Helvetische Republiek heette. Veel vrijheden en rechten die de Zwitsers hadden, verdwenen met die nieuwe grondwet. Schout Niklaus Friedrich von Mülinen, stadhouder Friedrich Ludwig Thormann, historicus Franz Sigmund Wagner en kunstschilder Franz Niklaus König,  allen deel van de elite van Bern, bedachten het Unspunnen: een volksfeest waarmee de goede verstandhoudingen tussen stad en platteland bevestigd werden en waarmee dus de dreigende opstand voorkomen kon worden.

Drie jaar na het eerste Unspunnenfeest, werd een tweede editie georganiseerd. De feesten trokken duizenden bezoekers, desondanks braken er in 1814 alsnog opstanden uit in het Berner Oberland. Er was echter wel een zaadje geplant voor een ware traditie.

Het duurde tot 1905 tot er weer een Unspunnenfeest georganiseerd werd. En ook daarna duurde het vaak lang voordat een nieuwe editie van het festival georganiseerd kon worden. Pas na de Tweede Wereldoorlog werden de festivals met een zekere regelmaat georganiseerd.

Tradities op het Unspunnenfeest

Het Unspunnenfeest staat na meer dan tweehonderd jaar nog steeds bol van de tradities. Zo trapt de editie van 2017 af met traditioneel Zwitsers worstelen, een evenement dat bij de eerste edities in 1805 en 1808 al een hoogtepunt was. In de week daarna volgen nog veel meer traditionele Zwitserse sporten. Tijdens de het festival wordt bijvoorbeeld de Unspunnen-steen gestoten. Deelnemers stoten grote alpenkeien zo ver mogelijk weg.   

Boerentradities en klederdracht

Hou je het liever rustig? Tijdens Unspunnen is ook ruimte om kennis te maken met de verschillende boerentradities van Zwitserland. Tijdens het festival zijn er demonstraties van vendelzwaaiers, er zijn concerten met oude muziek van jodelaars en alphoornblazers en kun je kun je van heerlijke traditionele Zwitserse boerengrechten genieten. Ook halen de inwoners van de verschillende klederdrachten uit de kast. Dat zijn er meer dan zevenhonderd.

In het septembernummer van Bergen Magazine maken we een prachtige herfstwandeling door Zwitserland. 

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!