fjallraven abisko lite trekking jacket review

Uitgeprobeerd: Fjällräven Abisko Lite Trekking Jacket

De ene outdoorjas is de andere niet. Bij het Zweedse Fjällräven gaan ze lekker eigenzinnig door met hun G-1000, een wat canvasachtig maar soepel textiel dat, met het aanbrengen van een laagje merkeigen Greenland Wax, naar de omstandigheden kan aangepast worden. Zo ook deze Abisko Lite Trekking Jacket. “Voor meer ademend vermogen, breng minder was aan. Voor meer wind- en waterdichtheid, breng meer aan.”

Dat stond op het etiket. Het insmeren van je jas met een blokje Greenland Wax is, met de hulp van een strijkbout, in een kwartiertje gepiept. Want ik zou deze jas testen in kil en winderig Amsterdam, waar ik tijdens een weekendje weg echt alle weertypes heb ondergaan, met uitzondering van warm en zonnig. Waterdicht is hij zeker – het water parelt ervan af, maar misschien is dat ook omdat hij nieuw is. Je mag de jas volgens de voorschriften zelfs twee keer insmeren als je écht op safe wil spelen. En als je hem gewassen hebt? Sowieso niet vergeten er weer een laagje wax in te strijken voor gebruik. Dan gaat hij gegarandeerd vele jaren mee (mijn G-1000 broek is ondertussen acht jaar oud en doet nog steeds dienst).

Winddicht is de jas ook, met een kanttekening. Onder de armen en op de rug is hij uitgevoerd met een uiterst soepele stretchstof die goed ademt en optimale bewegingsvrijheid geeft maar een zucht wind echt niet tegenhoudt, heb ik gemerkt. Deze jas is, zoals zijn naam al zegt, echt gemaakt om met een rugzak gedragen te worden.

Warm is hij ook niet; de Abisko Lite Trekking is wat heet een shell. Dat maakt hem eerder geschikt voor minder koude toestanden, en anders trek je maar een extra laagje eronder aan (wat in onze hoofdstad wel nodig was). Over de functionele details is goed nagedacht: de steekzakken zitten op de juiste plek als je een rugzak op hebt en dit is de eerste capuchon in mijn carrière die niet voor mijn ogen zakt zodra ik het stropkoordje achter op mijn hoofd aan trek. De kraag zit lekker hoog en houdt de elementen buiten. Als ik dan echt een dingetje moet aanhalen om over te klagen, vooruit: de rits sluit erg stug. Maar da’s ook het enige. Sweden: 10 points! 

Meer inspiratie

Uitrusting: 

Merk: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past