Voor regulier bergenwerk

Volgens het Italiaanse merk Asolo is de Drifter GV een bergwandelschoen voor ‘lichte trekking’. ‘Licht’ is natuurlijk een relatief begrip als het om schoeisel gaat van een echte klim- en bergschoenenfabrikant. Ik heb de Drifter de hele zomer en herfst in de meest uiteenlopende omstandigheden mogen uittesten.  

Zelden heeft een paar bergschoenen aan mijn voeten zoveel weerstypen moeten doorstaan en zoveel verschillende soorten terrein moeten doorklieven. Hitte, stof, regen, moeras, overstroming (jawel), wind, vrieskou... Mijn Drifters hebben het allemaal meegemaakt.  
Ik kan kort zijn: de Drifter is een uitstekende bergwandelschoen voor de gemiddelde vakantiebergwandelaar. Ten eerste: hij is opvallend licht. Met een gewicht van rond de 610 gram weegt een schoen minder dan de helft van een klassieke leren Bergstiefel. En dat is toch fijn. Nog een pluspunt is het isolerend vermogen: tijdens een tweedaagse tocht bij 35 °C en meer heb ik in deze schoenen nauwelijks gezweet en bij –4 °C en windkracht 7 heb ik geen koude voeten gehad. Het Gore-Tex-binnenwerk doet feilloos aan climate control. De pasvorm is bij de voorvoet eerder breed, waardoor ik met mijn smalle voet daar steun miste. Maar dat hoeft niet bij iedereen zo te zijn. Je hiel zit in elk geval rotsvast in het zadel.

En zelfs een meerdaagse tocht kan de Drifter aan, zolang de omstandigheden niet te nat worden. Hij kan tegen een fikse regenbui, dat wel, en even door die bergbeek stappen is ook geen punt. Zodra de ondergrond nat werd, gaf de schoen zijn zwakheid prijs: de grip van de Asolo- Vibram Radiantzool leek plots helemaal weg en in het algemeen vond ik de demping erg matig, wat de productbeschrijving er ook over moge zeggen.  

Ik liep in het najaar twee dagen lang door de plenzende regen, waarbij zelfs de paadjes veranderden in stromende bergbeken. Toen hielden mijn schoenen het niet meer droog. Maar dit waren echt uitzonderlijk natte omstandigheden waarvoor deze lichte trekkingschoen niet bedoeld is. Voor het reguliere wandelwerk, zoals een gezinsvakantie in de bergen of een lange wandeling in Spanje, kun je je leren Stiefels voortaan beter thuis laten.

Pluspunten:
- Licht en comfortabel
- Isolatie tegen hitte en koude
- Goede pasvorm (minder bij smalle voet)
- Waterafstotend

Minpunten:
- Zool met beperkte grip en demping

De Drifter GV is er in 2 kleuren voor hem en 2 voor haar.

Adviesprijs: € 189,95

 

Tekst Paul Petit

Meer inspiratie

Uitrusting: 

Merk: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?