Home » Vakantietip

4 onmisbare zaken bij een actieve vakantie in de bergen

Heb jij een leuke actieve vakantie in de bergen in de planning staan? Dat is een mooi vooruitzicht om naartoe te leven. Maar het is natuurlijk ook wel een ambitieus en avontuurlijk soort vakantie, en dat vergt een goede voorbereiding. Uiteraard heb je stevige wandelschoenen nodig als je van plan bent actief te zijn in de bergen, maar wat moet je nog meer niet vergeten? We bespreken vier onmisbare zaken bij een actieve vakantie in de bergen.

Reisverzekering

Ga niet op vakantie in de bergen zonder dat je goed verzekerd bent in de vorm van een reisverzekering. Natuurlijk, de kans dat je bezittingen gestolen worden is wellicht niet zo groot, maar de kans op een ongeluk is tijdens zo’n actieve vakantie wél aanwezig. Dan wil je gewoon gebruik kunnen maken van medische hulp zonder dat je daarvoor zelf een astronomische rekening moet betalen. Datzelfde geldt voor wat het kost om je uit de bergen en naar het ziekenhuis te krijgen plus eventuele repatriëring. Het is begrijpelijk dat je liever niet aan zulke zaken wilt denken, maar desondanks is het verstandig om in het kader van een goede voorbereiding reisverzekeringen te vergelijken op precies deze manier, om een passende verzekering te vinden.

Regenkleding

Je gaat niet op vakantie om nat te regenen. Een positieve instelling over het weer is mooi, maar hoe mooi de voorspellingen misschien ook zijn, het weer in de bergen is veranderlijk en vaak minder mooi dan elders. De kans op regen is zeker aanwezig tijdens je vakantie in de bergen. Als je een actieve vakantie wilt hebben, moet je je niet te veel laten hinderen door de weersomstandigheden. Neem daarom altijd regenkleding mee, zoals een waterdichte jas en broek, om jezelf te beschermen tegen regen en vochtige omstandigheden. Dit zorgt ervoor dat je droog en comfortabel blijft tijdens je bergavonturen en gewoon je ding kunt blijven doen.

Kleding in lagen

In aanvulling op bovenstaande is het ook van belang dat je ervoor zorgt dat je je in lagen kunt kleden. Het weer in de bergen kan snel veranderen, dus het is essentieel om gemakkelijk te kunnen wisselen tussen dik en dun gekleed. Hierdoor kun je je aanpassen aan temperatuurschommelingen en verschillende weersomstandigheden, zodat je ze comfortabel mogelijk blijft. Je gaat immers niet op vakantie om je oncomfortabel te voelen, ook al ga je misschien een beetje back-to-basics in de bergen.

Zonnebrandcrème en zonnebril

Hoewel het in de bergen vaak kouder is dan in lagere gebieden, kan de zon in de bergen wél erg intens zijn. Zelfs op bewolkte dagen. Dat komt simpelweg omdat je er net even wat dichterbij bent, waardoor de UV-straling sterker is. Bescherm jezelf tegen die schadelijke UV-stralen door zonnebrandcrème met een hoge SPF mee te nemen en actief te gebruiken én een goede zonnebril te dragen om je ogen te beschermen. Neem ook een reservezonnebril mee voor het geval je de andere verliest of dat hij onverhoopt kapotgaat. 

Praktische zaken voorbereiden voor je vakantie kan onderdeel zijn van de voorpret, maar voor veel mensen is het ook een vervelend taakje. Dat wil niet zeggen dat het niet belangrijk is, want het bepaalt mede of je een geslaagde en veilige vakantie hebt. Neem de bovenstaande zaken dus mee in de voorbereiding van je reis, zodat je rustig kunt genieten van je actieve vakantie in de bergen.

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling