Home » Vakantietip
smartphone op vakantie

4 tips wat betreft je smartphone tijdens je wandelvakantie

Onze smartphone is tegelijkertijd een zegen en een vloek. Hij zorgt ervoor dat we altijd bereikbaar zijn en al onze berichten op één apparaat kunnen ontvangen. Dat is tegelijkertijd ook de vloek, want het betekent ook dat we nooit ‘offline’ zijn. De constante prikkel van notificaties zorgt niet voor rust. Ga je op een wandelvakantie, dan wil je natuurlijk wél rust. Maar je laat je telefoon natuurlijk ook niet thuis, al was het alleen al omdat je ook foto’s wilt kunnen maken. Hoe om te gaan met je smartphone tijdens je vakantie?

Zorg dat bellen en internetten in het buitenland niet ‘uit’ staat

Ga je naar het buitenland voor een fijne wandelvakantie? Verzeker je je er voor vertrek dan van dat de optie van het bellen en internetten op een buitenlands netwerk niet uit staat. Verschillende goedkope sim only providers zetten deze optie standaard uit om hoge telefoonkosten te voorkomen. Het is erg vervelend als je hier pas achter komt wanneer je in het buitenland bent en je telefoon dringend nodig hebt. Overweeg ook om tijdelijk je mobiele datategoed op te hogen als je op vakantie gaat binnen de EU, omdat je op vakantie veel minder op de wifi zit dan normaliter thuis het geval is.

smartphone op vakantie

Kaart downloaden voor vertrek

Download voordat je de natuur in gaat in de app van Google Maps de kaart van het gebied waar je gaat wandelen. Dit stelt je namelijk in staat om te navigeren zonder mobiel internet. De kans is immers groot dat je op plekken geen mobiel internet hebt omdat er te weinig signaal is. Met een gedownloade kaart is er geen internetverbinding nodig, alleen de GPS van je smartphone is voldoende om te kunnen zien waar je bent op de kaart. Dat betekent dat je zelfs met die kaart kunt navigeren als je er bewust voor kiest om je telefoon op vliegtuigstand te zetten om volledige rust te hebben. Je moet dan alleen wel even je locatieservices opnieuw aanzetten.

Vliegtuigstand

Je trekt niet de natuur in om constant bereikbaar te zijn en allerhande notificaties te ontvangen. Als je rust wilt tijdens je bergwandeling, kun je daarom beter je telefoon op de vliegtuigstand zetten zodat je niet telkens bij elke mail of elk appje afgeleid wordt van wat je eigenlijk kwam doen: tot rust komen. Zo houdt de batterij het ook langer vol. Wil je wel telefonisch bereikbaar zijn voor noodgevallen? Zet dan alleen je mobiele internet uit. Wees je er wel bewust van dat je wellicht niet overal bereik zult hebben tijdens het wandelen, en je op die momenten dus helemaal niet bereikbaar bent.

Slechte bereikbaarheid: zorg dat mensen weten waar je bent

We stipten het al aan: in de natuur heb je niet altijd bereik op je telefoon. Hoewel dat ook een zegen kan zijn als je echt tot rust wilt komen, kleven daar natuurlijk ook risico’s aan. Jij kunt dan immers ook niet bellen wanneer er sprake is van nood aan jouw zijde. Hoe overtuigd je ook bent van jezelf, er kan van alles gebeuren waardoor een noodsituatie ontstaat. Daarom is het zo belangrijk dat je voor vertrek ervoor zorgt dat mensen weten welke route je vandaag gaat afleggen. Dat kan familie zijn, maar bijvoorbeeld ook het personeel van het hotel waar je verblijft. Het kost niets om deze informatie achter te laten, maar het kan in potentie wel levens redden.

Gun jezelf dus de rust van een vakantie zonder de prikkel van notificaties de hele dag door. Maar vergeet tegelijkertijd niet dat je ook bewust moet omgaan met je eigen veiligheid wanneer je de natuur in trekt.

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)