Home » Vakantietip
bergwandelen mentale gezondheid

8 redenen waarom wandelen in de bergen zo goed is voor je mentale gezondheid!

Heb je je ooit afgevraagd waarom wandelen in de bergen zo goed kan zijn voor je mentale gezondheid? Er is iets aan het omgeven zijn door de natuur dat kalmerend werkt. Of het nu de frisse lucht is of het prachtige uitzicht, er zijn genoeg redenen waarom de natuur in gaan goed is voor je geestelijke gezondheid. Laten we eens kijken naar acht van die redenen! 

Stressverlichting

Een wandeling maken in de bergen kan je helpen om stress te verlichten en je geest te ontspannen. De fysieke activiteit van het wandelen helpt het cortisolniveau te verlagen, een hormoon dat met stress wordt geassocieerd. De beweging van ons lichaam ondersteunt een goede bloedsomloop, waardoor endorfine vrijkomt en we energie krijgen terwijl we de frisse lucht en het natuurlijke licht in ons opnemen. Beter slapen kan ook bereikt worden door onszelf toe te staan te vertragen en aanwezig te zijn met het ritme van de natuur. Of het nu een wandeling langs het strand is of een trektocht door een bos, wandelen in de natuur helpt aantoonbaar om stress te verlichten. 

Weg van de technologie

Bij het wandelen in de bergen is het belangrijk om alle technologie achter te laten - dus geen mobieltjes of computers! Dit geeft ons tijd weg van schermen; in plaats van voortdurend online verbonden te zijn, kunnen we deze tijd buiten gebruiken om onze batterijen op te laden en weer in contact te komen met onszelf zonder elektronische afleiding. Kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld een Proefabonnementkrant zodat je heerlijk scherm-vrij kunt lezen tijdens jouw fijne pitstop.

Tijd om na te denken

Als je aan het wandelen bent, biedt dat een geweldige gelegenheid om na te denken over waar je nu bent en waar je wilt zijn in het leven. De natuur heeft een manier om ons helderheid te verschaffen, waardoor we even afstand kunnen nemen van al onze dagelijkse verantwoordelijkheden en helderder kunnen nadenken over ons leven zonder enige afleiding.  

Verbinden met de natuur

Buiten zijn stelt ons in staat om ons te verbinden met de natuur op manieren die we niet kunnen doen als we de hele dag binnen zijn. Wandelen geeft ons de gelegenheid om dieren en planten van dichtbij te observeren, maar ook om hun schoonheid van veraf te waarderen als we hogerop komen en een prachtig uitzicht om ons heen hebben. 

Beweging

Een van de belangrijkste voordelen van wandelen is natuurlijk dat het zorgt voor de broodnodige beweging en ontspanning voor zowel je lichaam als je geest! Je krijgt wat extra cardio terwijl je ook geniet van het prachtige landschap om je heen - wat is er beter dan dat? Niet alleen helpt lichaamsbeweging de lichamelijke gezondheid te verbeteren, maar er komen ook endorfines vrij die ons ook mentaal een goed gevoel geven!  

Eenzaamheid

Hoewel wandelen misschien met vrienden of familieleden wordt gedaan, kan het ook solo de broodnodige eenzaamheid bieden! Deze tijd weg van anderen stelt ons in staat om ons alleen te concentreren op onszelf en op wat we op dat moment mentaal nodig hebben - iets wat niet altijd gemakkelijk is als er andere mensen in de buurt zijn die de hele dag door regelmatig om aandacht vragen of onze hulp/steun nodig hebben.  

Frisse lucht

De frisse lucht die beschikbaar is tijdens het wandelen ruikt niet alleen geweldig, maar biedt ook krachtige zuurstofrijke lucht die de hersenfunctie helpt verbeteren en tegelijkertijd vermoeidheid door gebrek aan zuurstofopname vermindert (wat vaak gebeurt als we binnenshuis blijven).  

Gevoelens van voldoening

Na het voltooien van een succesvolle bergwandeling komen de gevoelens van voldoening binnen! Wandelen in de natuur is een van de meest dankbare ervaringen die iemand kan hebben! De zuivere lucht en mooie omgeving, en het gevoel verbonden te zijn met iets dat groter is dan jezelf geven ons zeker een gevoel van voldoening. Er gaat niets boven een wandeling door een bos of langs het strand - wandelen tussen eeuwenoude bomen of door zandduinen - dat ons het gevoel kan geven dat we iets bereikt hebben dat de moeite waard is. De combinatie van fysieke beweging en mentale helderheid van het in de natuur zijn kan ons helpen onze problemen te verwerken, terwijl we tegelijkertijd de grootsheid ervan waarderen. Wandelen in de natuur geeft ons de ruimte om onze geest te verruimen en geeft iedereen een opgeladen en voldaan gevoel.

Al met al zijn er heel veel redenen waarom regelmatige wandelingen door bergachtig terrein goed is voor je mentale gezondheid. Het geeft ons echt de broodnodige 'me-time', die op zijn beurt onze gezondheid aanzienlijk verbetert! Dus als je bergwandelen nog niet geprobeerd hebt, probeer het dan vandaag nog! 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?