Home » Vakantietip
bergen weer

Het weer in de bergen: verschillende gevaren

Voor wie veel tijd in de bergen doorbrengt zal het geen verrassing zijn dat het weer in de bergen erg verraderlijk kan zijn. De omstandigheden veranderen razendsnel en de grootste gevaren zijn onweer, mist of sneeuwbuien. Voordat je bijvoorbeeld in de bergen gaat wandelen, is het verstandig om op de hoogte te zijn van mogelijke gevaren en wat je kunt doen.

Sneeuwbuien in de bergen

Afhankelijk van de hoogte en temperatuur kan neerslag vallen als dikke regendruppels, hagel of sneeuw. In de Alpen sneeuwt het regelmatig, ook in de zomer. In de zuidelijke Alpen is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheden van een sneeuwstorm als je je boven de 2500 meter hoogte bevindt. In de noordelijke Alpen kan het al snel sneeuwen vanaf 1800 meter. Boven de 3700 meter valt zo goed als alle neerslag als sneeuw of hagel. Gemiddeld genomen neemt de temperatuur af met 6 graden per kilometer die je stijgt. In de winter kan het echter ook voorkomen dat het boven op de bergen warmer is dan in het dal.

Kom je vast te zitten in een sneeuwbui? Dan kun je het beste beschutting zoeken. Bij harde sneeuw en wind is het moeilijk om wat te zien. Blijf in dit geval op je plek om te voorkomen dat je een ongeluk krijgt, doordat je geen hand voor ogen kunt zien. Voordat je op vakantie gaat naar de bergen is het altijd slim om je verzekeringen goed onder de loep te nemen, zoals je reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en zorgverzekering.

Wat te doen bij onweer

Een onweersbui komt regelmatig voor en kan zeer gevaarlijk zijn. Probeer altijd dekking te zoeken bij onweer. Overvalt een onweersbui je als je tegen een kale berghelling staat? Maak je in dit geval zo klein mogelijk door op je hurken te gaan zitten met je voeten dicht bij elkaar en houd zo min mogelijk contact met de grond. Onweer hoor je vaak al van verre aankomen, waardoor je je hierop voor kunt bereiden. Krijg je onderweg een waarschuwing van een mede-wandelaar? Neem dit dan serieus en keer indien nodig terug.

Mist in de bergen

Als laatste is het belangrijk om het gevaar van mist in de bergen niet te onderschatten. Waar mist in Nederland ontstaat door de afkoeling en verzadiging van de lucht, bestaat mist in de bergen vaak uit echte wolken. Hierdoor is de mist vaak veel dikker en kan je zicht teruglopen tot minder dan twee meter. Zeker op een gletsjer of besneeuwde bodem is dit gevaarlijk, omdat je jezelf niet meer kunt oriënteren. Net als bij sneeuwval kun je soms maar beter niets doen bij mist. Blijf waar je bent en vervolg je weg pas als je weer kan zien waar je bent en waar je naartoe gaat.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!