Onweer in de bergen

Onweer in de bergen, wat moet je doen?

Na zonneschijn komt ook weer regen. En soms zelfs onweer. Maar wat moet je doen als je tijdens je bergwandeling in een onweersbui terechtkomt?

Een pittige onweersbui is vaak een spectaculair schouwspel om te zien. Helemaal als je in de bergen de donder hoort echoën tussen de bergwanden en de wolken rond de bergtop kolken. Maar als je op dat moment nog aan het wandelen bent, is zo’n schouwspel opeens doodeng en het kan zelfs gevaarlijk zijn! Wat moet je dan doen?

De risico’s van onweer

De risico’s van onweer zijn waarschijnlijk wel duidelijk. Natuurlijk is er de kans op blikseminslag. Als dat vlakbij gebeurt, is dat levensgevaarlijk. En we hoeven het er natuurlijk niet over te hebben wat er gebeurt als de bliksem jou raakt. Maar de kans dat zoiets gebeurt is heel klein. Het zijn de andere, wat minder voor de hand liggende gevaren waardoor de meeste ongelukken gebeuren. Onweersbuien komen vaak met flinke regen, hagel of zelfs sneeuw, waardoor paden spekglad kunnen worden, en misschien zelfs kunnen veranderen in kolkende rivieren. Een ander risico is de wind, die tijdens een onweersbui flink hard kan waaien en soms ook uit een andere hoek.

Voorkom dat je in een onweersbui terechtkomt

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat je in een onweersbui terechtkomt. Bereid je tocht daarom goed voor en hou daarbij rekening met het weer.

Check het lokale weerbericht

Controleer vlak voor vertrek altijd even het lokale weerbericht en pas zo nodig je tocht aan aan de voorspellingen. Vraag ook altijd even aan de huttenwaard of hij nog een actueel weerbericht heeft. Vaak is die goed op de hoogte!

Maak een plan B

Niet elke onweersbui laat zich voorspellen. Daarom is het goed om een plan B te hebben, mocht er toch een onverwachte onweersbui op komen zetten. Zoek alvast een extra route richting een veilige berghut voor het geval er een onweersbui ontstaat.

Vertrek vroeg

Zeker ’s zomers ontstaan onweersbuien vaak aan het eind van de middag. Natuurlijk kan het wel eens anders zijn, maar het is wel een aardige vuistregel. Daarom is het handig als je er voor zorgt dat je voor het eind van de middag op je plaats van bestemming bent. Dat betekent op tijd op pad gaan.

Hou de lucht in de gaten

Kijk onderweg vaak omhoog. Dan mis je natuurlijk niks van de omgeving, maar tegelijk kun je de lucht in de gaten houden. Doemen er onweerswolken op? Zorg er dan voor dat je een veilige plek vindt!

Onweer in de bergen

Als je toch in het onweer terechtkomt

Het kan natuurlijk gebeuren dat er opeens een onweersbui over een bergkam heen komt zetten, of dat het onweer zo snel ontstaat dat je geen tijd meer hebt om een droog plekje te zoeken. Wat dan?

Blijf rustig

Angst is een slechte raadgever. Probeer dus je hoofd koel te houden. Met een goed plan B, moet dat wel lukken. Zoek rustig die veilige plek die je al op de kaart had zien staan op. Neem dus ook niet de eerste de beste afslag richting het dal, maar kijk goed waar je naartoe gaat. Middenin een onweersbui in onbekend en té moeilijk terrein terechtkomen is vragen om ongelukken. Een uitzondering is een klettersteig. De staalkabels waaraan je vast zit, zijn natuurlijk een enorme bliksemafleider. Daarom is het zaak dat je zo veilig maar snel mogelijk een behoorlijke afstand van de kabels hebt.

Schuil op een veilige plek

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Wat is een veilige plek tijdens onweer in de bergen? Het beste is een berghut of ander gebouw met bliksemafleider, of je auto in het dal. Ben je in een bos? Dan is het verstandig om in ieder geval zo ver mogelijk van de hoogste boom vandaan te blijven en schuil onder een struik. Ben je in open terrein? Ga dan gehurkt op je rugzak of touw zitten en maak je zo klein mogelijk. Leg wandelstokken, pickels, klettersteigsets en andere spullen waar veel metaal in zit, een heel eind verderop, tenzij je die nodig hebt om bijvoorbeeld in evenwicht te blijven. Neem ook behoorlijk wat afstand van elkaar.

Niet veilig zijn: bergtoppen, bergkammen of andere open gebieden waar je het hoogste punt bent. Topkruizen, zendmasten en palen van kabelbanen zijn natuurlijk ook een slecht idee. In een tent ben ook niet veilig.  

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past