Home » Vakantietip
Lourdes,

Lourdes, Hautes-Pyrénées; Midi-Pyrénées, Franse Pyreneeën

Een stadje met 15.000 inwoners aan de voet van Pyreneeën en een van de belangrijkste spirituele plaatsen van de wereld. Dat is Lourdes. Het was aan de oever van een gave (dit is een stroompje) in de grot van Massabielle dat de Maagd Maria in 1858 verscheen aan Bernadette Soubirous, en daarmee het leven in deze plaats voorgoed veranderde.

Het centrale plein

De spirituele centra en heiligdommen liggen allemaal rondom een groot plein, je vindt er een crypte bij de ingang van de grot, de hooggelegen Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis ( stamt uit 1866 -1871), de Basiliek van Onze Lieve-Vrouw van de Rozenkrans met 15 kapelletjes met Venetiaanse mozaïken (stamt uit 1883 tot 1889), de ondergrondse Basiliek van Sint-Pius-X (stamt uit 1958) en de kerk van Sainte Bernadette ( stamt uit 1988) en het Accueil Notre Dame (stamt uit 1997). Het cité mariale (paradijs van Maria) ontvangt jaarlijks 6 miljoen bezoekers uit alle landen en van alle religies.

Meer dan 100.000 vrijwilligers , vooral jongeren staan ter beschikking van de zieken en mensen met problemen die de stad bezoeken. De Katholieke Kerk heeft 67 genezingen door het Lourdes water erkent als officiële wonderbaarlijke genezingen.

Mis tijdens je bezoek aan Lourdes de fakkelprocessie niet. Dit is een emotievol moment te midden van de vele heiligdommen. Ook de moeite waard is de wandeling van Bernadette Soubirous. Deze bewegwijzerde route brengt je in de voetsporen van Bernadette, en de geschiedenis na de verschijningen.

Historisch Lourdes

Een wandeling door het centrum van Lourdes laat je ook de niet-religieuze geschiedenis beleven. De straatjes van de stad lopen rondom de markthallen en de parochiekerk heen. In de 19e eeuwse markthallen waar vaklui nog steeds hun streekproducten verkopen. Vanaf de rotsen boven de stad waakt de burcht uit de 11e eeuw over de stad. De burcht was ooit het verblijf van de graven van Bigorre.

Vanuit Lourdes kijk je op een uitloper van de Pic du Jer. Neem het kabelspoor van de Pic du Jer om na enkele minuten op hoogte uit te kijken op Lourdes en de Pyreneeën.

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling