Midi-Pyrénées

Aiguille du midi. Foto:atoutfrance - R. Cast

Midi-Pyrénées

De regio Midi-Pyrénées is met zijn acht departementen de grootste regio van Frankrijk en  in het zuidwesten gelegen.  Toulouse, de hoofdstad, telt 437.000 inwoners en is de derde grootste universiteitsstad van Frankrijk. De natuurlandschappen in deze streek zijn zeer gevarieerd. Van de Pyreneeën tot het dal van de Dordogne, van de Gascogne tot in de Gorges du Tarn. De Midi-Pyrénées vormt het centrale gedeelte van de Franse Pyreneeën, in deze regio  liggen de hoogste toppen.  In het westen van Midi-Pyrénées liggen de Hautes-Pyrénées. 

De regio Midi-Pyrénées is met zijn acht departementen de grootste regio van Frankrijk en  in het zuidwesten gelegen.  Toulouse, de hoofdstad, telt 437.000 inwoners en is de derde grootste universiteitsstad van Frankrijk. De natuurlandschappen in deze streek zijn zeer gevarieerd. Van de Pyreneeën tot het dal van de Dordogne, van de Gascogne tot in de Gorges du Tarn. De Midi-Pyrénées vormt het centrale gedeelte van de Franse Pyreneeën, in deze regio  liggen de hoogste toppen.  In het westen van Midi-Pyrénées liggen de Hautes-Pyrénées. 

Natuur
De Midi-Pyrénées geniet internationale bekendheid dankzij een aantal bijzondere plaatsen en plekjes: het viaduct van Millau, de Pic du Midi (2884m) en zijn astronomisch observatorium, het keteldal (cirque) van Gavarnie, het Canal du Midi, Albi en zijn Toulouse-Lautrec museum (Unesco werelderfgoed), de bedevaartstad Lourdes, Cahors en zijn middeleeuwse pont Valentré. Veel plaatsen in de Midi-pyrénées, als Cauterets, Luz-St-Sauveur en Bagnères-de-Bigorre, waren ooit bekend vanwege hun bronnen, nu zijn ze vooral bekend als begin punt voor bergtochten of de wintersport.

Atoutfrance, R. CastHet Parc National des Pyreénées ligt tegen het Spaanse nationale park Ordesa aan. Een groot deel van dit park  is onbewoond, er zijn wel enkele berghutten.  In dit gedeelte vind je toppen van boven de 3000 meter, zoals de Vignemale (3298m, hoogste grenstop van de Pyreneeën), monte Perdido (3355m, de hoogste berg van het nationaal park) en Marboré (3248m, de hoogste top van het Cirque de Gavarnie) In de rest van het park liggen circa 80 dorpen, de toppen zijn hier onder de 3000 meter.

Gelegen in het zuidelijkste puntje van de Midi-Pyreneeën ligt de Ariège dat ondanks de ruige natuur toch goed toegankelijk is voor buitensporters, het gebied is ideaal voor wandelen, fietsen, het beklimmen van via ferrata, bergbeklimmen, paragliding, kanoën en kajakken. Er zijn bergen met toppen tot 3000 meter, kalkgebergte, grotten en bossen.

Cultuur
Atoutfrance, R. CastDe cultuur- en geschiedenisliefhebber  mag de Midi-Pyrénées niet overslaan. Zo is Larzac gesticht door de tempeliers en de hospitaalridders en kan je de 16e-eeuwse statige herenhuizen van Toulouse bezoeken. De regio wordt ook doorkruist door drie bedevaartwegen naar Santiago de Compostela. De regio vertoont nog steeds de sporen van de kruistocht tegen de katharen, een periode waarvoor de burchtruïne van Montségur in de Ariège symbool staat. Kastelen, middeleeuwse dorpen, bastides, kathedralen en romaanse kerken zijn bezienswaardigheden die de geschiedenis en de cultuur van de streek illustreren.

Wandelen en skiën
Met 26.000 km bewegwijzerde paden, een nationaal park en 4 regionale natuurparken kan je in de Midi-Pyrénées eindeloos genieten van de ongerepte natuur. Daardoor is het gebied ideaal voor wandelen, trektochten, fietsen en paardrijden.  Ook  de wintersport is niet weg te denken in de Midi-Pyrénées.

Met gemiddeld 2000 zonuren  per jaar is de Midi-Pyrénées een van de zonnigste streken van Frankrijk. Een vroege lente wordt gevolgd door een vrij warme zomer en een mooi naseizoen, dat duurt tot de eerste sneeuwval in de bergen.

Haute Garonne
Nieuws - 11 feb 2016

7 Spaanse grotonderzoekers die in de Franse Pyreneeën in de problemen kwamen, zijn  gezond en wel weer boven de grond.

Tarbes. Foto: Frédérique PANASSAC via Flickr
Nieuws - 13 jul 2015

Op dinsdag 14 juli staat de tiende etappe van de Tour de France op het programma. Deze etappe is 167 kilometer lang en gaat van Tarbes naar Arette la Pierre Saint Martin. De eerste 150 kilometer fietsen de wielrenners door de heuvelachtige uitlopers van de Pyreneeën.

PIRINEXUS.Pere Duran.foto Patronat Turisme Costa Brava i Girona
Wandelroute - 25 mei 2015

Deze 125 kilometer lange route combineert de route de Viens Verdes met een extra 226 kilometer, zodat een route van 351 kilometer ontstaat, die door zeven van Girona’s acht regio’s en een stukje Frankrijk leidt.

Etappe 16. Foto François BOUF - Bagneres de Luchon
Nieuws - 21 jul 2014

Na een welverdiende dag rust moeten de deelnemers zich opmaken op dinsdag 22 juli voor een lange route, d

Uitzicht vanaf Col d’Aspin. foto A. Bax
Reportage - 29 aug 2011

Vanaf mijn jeugd ben ik een supporter van het echte wielrennen ook al heb ik zelf nooit de ambitie gehad deze sport actief te gaan beoefenen.

Blog - 22 jul 2011

Een week geleden verscheen in de Franse lokale pers het bericht dat er in het westelijk deel van de Ariège een dood beertje is gevonden. Het schijnt te gaan om een dier dat dit jaar is geboren. Een paar dagen eerder waren er al een paar sporen gevonden van een jonge beer. Jubelstemming onder de biologen natuurlijk. In 2011 waren er nog geen nieuwkomers ontdekt. En nu dan toch eentje.

Blog - 6 jul 2011

Mijn eerste blog. Laat ik me even voorstellen. Ik ben Ton Joosten, Pyreneeënliefhebber en auteur van diverse wandelboeken over dit gebergte. Sinds begin april woon ik in het bergdorpje Ayet, centraal gelegen in de Franse Pyreneeën in de streek de Couserans. Het huis heb ik omgedoopt tot Le Petit Refuge, een kleine Chambres et Table d'Hôtes.

Vakantietip - 17 jun 2011

De Midi-Pyreneeën waren de belangrijkste thuisbasis van de Katharen. Deze religieuze groepering, verboden door de paus, kreeg vanaf 1209 vele gewelddadige tegenslagen te verwerken tijdens de kruistocht tegen de Albigenzen. Symbool van defensie is het Katharenkasteel Château de Montségur in Ariège.

Vakantietip - 17 jun 2011

Je hebt maar 48 uur om de sleutel tot het raadsel te vinden en binnen te stappen in een bewogen geschiedenis. Géocache is een 21e-eeuwse speurtocht. Spanning, twijfel, verbazing en verrukking, daar ga je allemaal doorheen tijdens de speurtocht naar de sleutel tot het raadsel. Veel plezier bij de Tempeliers en de Hospitaalridders!

Lourdes,
Vakantietip - 16 apr 2011

Een stadje met 15.000 inwoners aan de voet van Pyreneeën en een van de belangrijkste spirituele plaatsen van de wereld. Dat is Lourdes.

Pont d'Espagne,Pont d'Espagne,
Vakantietip - 16 apr 2011

Cauterets is een klein bergdstadje dat vooral bekend is om zijn thermen. De Thermen van Cauterets zijn speciaal geschikt voor mensen die last hebben van hun luchtwegen en reumatische aandoeningen. Ook de  skigebieden en zijn snoepjes, de ‘berlingots’ zijn beroemd.

Keteldal van Troumouse-allaway,
Vakantietip - 16 apr 2011

Het keteldal van Troumouse ligt naast het bekende keteldal van Gavernie. Maar ook Troumouse is een bezoek zeker waard. Het dal strekt zicht over 10 kilometer uit en wordt omringd door toppen van rond de 3000 meter.Op een slingerweg naar het dal vormt Auberge de la Munia een verzamelpunt voor de bezoekers van dit dal.

Pagina's

Abonneren op Midi-Pyrénées