Home » Vakantietip
kleding bergen

Zo ga je goed gekleed de bergen in

Ben je er klaar voor om de bergen in te gaan? Nou, neem nog even een momentje om je uitrusting te bekijken. Want je hebt toch meer keuze dan je misschien zou denken. Wat heb je allemaal nodig om goed gekleed aan je bergwandeling te beginnen?

Een goede voorbereiding van je bergvakantie is van groot belang. Het gebeurt nog erg vaak dat slecht voorbereide bergwandelaars in de problemen komen. Een van die veel voorkomende problemen is dat mensen zonder de goede uitrusting op pad gaan. Dat kan voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als het weer ineens omslaat, iets dat niet ongewoon is in de bergen. Een normaal regenjasje is dan al snel veel te koud en ademt niet goed, waardoor je drijfnat wordt van je eigen transpiratievocht.   

Draag laagjes

De bergen staan bekend om hun wisselvalligheid. Niet alleen als het gaat om regen, maar ook de temperatuur kan soms overwachts uit de hoek komen. Je begint onderaan de berg in een T-shirt, maar wanneer je bij het startpunt van je wandeling uit de berglift stapt, is het toch al een stuk koeler. En dan ben je nog lang niet boven. Belangrijk is dus om laagjes te dragen. Zo ben je voorbereid op elke temperatuur en weersverwachting. Vergeet niet om een laag waterdichte kleding toe te voegen aan je wandeluitrusting. Is het toch te warm in de zon? Dan stop je een laag kleding in je rugtas of knoop je hem on je middel. Liever te veel laagjes dan te weinig!

Een goede wandelbroek

Laagjes dragen geldt natuurlijk vooral voor je bovenlichaam, maar ook een goede wandelbroek is van belang. Kies dan niet voor jeans. Die zijn wel stevig, maar ze zijn vaak ook zwaar en hebben vaak een modieuze snit. Die geeft je niet altijd genoeg bewegingsvrijheid als je een paar grote, moeilijke stappen moet maken. Wandelbroeken zijn gemaakt voor dit soort avonturen. De materialen waarvan de broeken gemaakt zijn, zijn niet alleen lichter, maar ook een stuk steviger. Daarnaast droogt het materiaal ook sneller wanneer je toch een regenbui meepakt. Je kan ook nog een extra regenbroek meenemen, maar zorg er dan ook voor dat het om een echte wandelregenbroek gaat.

Kies de juiste wandelschoenen

Zo’n bergwandeling maak je natuurlijk niet op je sneakers, daarvoor kies je voor een goed paar wandelschoenen. Welke goed bij jou passen, is deels een kwestie van gevoel, maar de schoenen moeten ook passen bij wat je gaat doen. Daarvoor kun je denken aan het bergschoenen-ABC. Vaak worden bergschoenen ingedeeld in categorieën: A, B, C en D. Daarbij zijn schoenen in categorie A geschikt voor lichte wandelingen over goed verharde paden en zijn schoenen in categorie D geschikt voor zware tochten waarbij je soms stijgijzers nodig hebt. Welke categorie je ook koopt, we raden je aan om eens hoge wandelschoenen te passen. Vooral voor een stevige bergwandeling heb je baat bij de extra steun voor je enkels en je krijgt niet zo snel steentjes in je schoen. Bestel je schoenen liever niet op het internet, maar ga naar de winkel om ze te passen. Neem daar ook de tijd voor. Schoenen kopen en passen kan soms een behoorlijke klus zijn, maar het is ook een van de belangrijkste voorbereidingen voor je bergwandeling. Je schoenen zijn misschien wel het belangrijkste deel van je uitrusting!

Vergeet je accessoires niet

Dan komt de finishing touch: de accessoires. Sommige items mogen echt niet ontbreken:

  • Een zonnebril: in de bergen kan de zon erg fel zijn. Helemaal wanneer deze weerspiegelt op de sneeuw. Een goede zonnebril is dus van belang.
  • Een hoed: die felle zon kan je ook nog eens goed verbranden. Misschien heb je dat niet eens zo door als er een windje staat, maar het kan je zomaar overkomen. Dan is het dragen van een hoed een goed idee! Een hoed een randje houdt net als een pet de zon uit je gezicht, maar beschermt daarbij ook je nek en je oren.
  • Extra: verwacht je koude temperaturen? Neem dan ook handschoenen en een sjaal mee. 

Met deze kledingtips ga je goed voorbereid de bergen in!
 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen