Home » Vakantietip

Zo ga je voorbereid en gezond de zomer in voor een geweldige wandelvakantie

Van plan om deze zomer op wandelvakantie te gaan? Dan is het verstandig je daar goed op voor te bereiden. Zomaar vanuit het niets gaan wandelen kan ervoor zorgen dat je blessures oploopt of dat je de berg niet opkomt vanwege je slechte conditie. Zeker wanneer je in de bergen gaat wandelen en je dus veel van je lichaam vraagt. Wandelen door een park of bos in de buurt is heel wat anders dan een langere wandelvakantie door de bergen. Een goede voorbereiding om ervoor te zorgen dat je in topconditie bent en dat je weet wat je kunt verwachten is dus geen overbodige luxe. Hoe zorg je ervoor dat je helemaal klaar bent om deze zomer op pad te gaan?

Ondersteuning voor je lichaam

In de aanloop naar je vakantie, maar ook tijdens, kun je je lichaam ondersteuning door middel van voedingssupplementen. Er zijn veel verschillende soorten supplementen die je weerstand en immuunsysteem ondersteunen en bijdragen aan een gezond en sterk lichaam. Denk in dit geval eens aan shilajit. Deze bijzondere substantie die van grote hoogte vandaan komt bevat veel belangrijke mineralen waaronder ijzer om bloedarmoede tegen te gaan. Ook werkt het om chronische vermoeidheid aan te pakken. Heb je weinig energie dan kan shilajit je ondersteunen zodat je fit genoeg bent voor een stevige wandelvakantie. 

Oefening baart kunst

Wandelen in de bergen zorgt voor een hele andere belasting op je spieren dan een dagelijkse blokje om. Maak alvast een aantal lange proef wandelingen om je spieren te laten wennen aan de bewegingen. Ga je de bergen in, dan kan het ook geen kwaad om het omhoog lopen te oefenen, bijvoorbeeld op een loopband met helling in de sportschool of thuis door op en neer te gaan op de trap. Ook het afdalen moet je niet onderschatten. Een misstap is snel gezet en een goede voorbereiding kan blessures voorkomen. 

Werk aan je conditie

Het is niet alleen verstandig om je spieren te laten wennen aan het wandelen, maar ook om ervoor te zorgen dat je in goede conditie bent. Heb je al een tijdje niets meer gedaan aan sport dan is het verstandig om voordat je op wandelvakantie gaat, aan je conditie te gaan werken. Begin met een rustige opbouw en ga niet te hard van stapel. Combineer wandelingen met andere sporten zoals hardlopen of zwemmen. Neem tussendoor ook voldoende rust om je lichaam de tijd te geven te herstellen. Wandelen in de bergen kan zwaar zijn en je wilt voorbereid zijn op verschillende situaties. Blijkt de wandeling toch langer dan gedacht of heb je per ongeluk de verkeerde afslag genomen waardoor je een flink stuk moet omlopen? Dan moet jouw lichaam in staat zijn deze extra kilometers af te kunnen leggen. 

Kies de juiste uitrusting

Een wandelvakantie in de bergen vereist de juiste uitrusting. In de bergen kan het weer zomaar omslaan, het is dus belangrijk dat je voor alle soorten weersomstandigheden de juiste kleding bij je hebt. Ook moet je bescherming hebben tegen de zon, dus een hoed of pet dragen is altijd een goed idee. Een comfortabele rugzak zorgt ervoor dat je de bepakking met meer gemak gaat dragen en dat je rug door ventilatie minder gaat zweten. Het allerbelangrijkste zijn je wandelschoenen. Deze moeten stevig genoeg zijn en voldoende ondersteuning bieden. Op bergpaden en steile klimmen is het prettig om hoge schoenen te dragen die voldoende ondersteuning bieden rond de enkels. Zorg er ook voor dat je je schoenen voor je vakantie al hebt ingelopen. Het is erg vervelend wanneer je gloednieuwe schoenen draagt. Je voeten zijn hier nog niet aan gewend en dat kan voor blaren zorgen. Dit kan pijnlijk zijn en ervoor zorgen dat je je wandelvakantie moet staken. 

Ga niet over je grenzen heen

Zorg dat je goed voorbereid de bergen in gaat en weet waar je heen moet. Plan de routes vooraf zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Omzeil eventuele pittige stukken wanneer die niet geschikt zijn voor jou. Houd hierbij ook rekening met de rest van het gezelschap. Wandelen met (jonge) kinderen is een fantastische manier om vakantie te vieren. Pas het tempo en de afstand aan, aan de capaciteiten van de kinderen zodat iedereen een geslaagde tocht kan lopen. Zorg ervoor dat niemand alleen loopt zodat ze niet kunnen verdwalen of in geval van nood dat er iemand is die hulp kan beiden. Blijf bij elkaar en houd elkaar in de gaten. 

 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?