GR11 -Gra de Fajol.Albert Duch.foto Patronat Turisme Costa Brava i Girona

GR 11 dwars door de Pyreneeën

Duur: 

meerdaagse tocht

Startplaats: 

Pulgcerdà

De GR 11 loopt door de Pyreneeën, en kruist de bergketen van de Atlantische tot de Mediterrane kust. De route kan beide kanten op worden afgelegd, aan de zuidkant van de bergen, langs de Franse grens. De route loopt op hoogte, maar wandelaars kunnen zelf beslissen of ze de hoge pieken onderweg wel of niet beklimmen.

Het wordt aangeraden om het traject door Girona te beginnen in het stadje Pulgcerdà en te eindigen in Empordà aan de Costa Brava. Hoewel de route op dat traject meer daalt dan klimt, is het wel een route van gemiddelde tot hoge moeilijkheidsgraad, met een paar lastige stukken.

De route voert door een zeer divers landschap: alpinelandschappen op 2000 meter boven zeeniveau zoals het Vall de Núrta en het Freser-Setcases natuurreservaat; gebieden met steile en diepe valleien bedekt met eikenbossen in het Alta Garrotxa; open ruigtes zoals het Paratge Natural d’Interès National de l’Albera en het Parc Natural del Cap de Creus, waar de Pyreneeën uitkomen in zee.

GR11,Gra de Fajol.Albert Duch.foto Patronat Turisme Costa Brava i Girona

GR11,Gra de Fajol.Albert Duch.foto Patronat Turisme Costa Brava i Girona

De route geeft wandelaars ook de kans om het rijke cultureel erfgoed van de streek te ontdekken, met prachtige romaanse kerken zoals die in Beget en Molló en het klooster Sant Pere de Rodes, een kasteel in Requesens en een aantal dolmen in de Albera regio.

Het 250 kilometer lange Girona-traject van de GR 11 kan in twaalf etappes worden afgelegd. Losse delen van de route zijn toegankelijk vanaf elk toegangspunt op de route.
 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?