Erlebnisinsel Harzer-Hexen-Stieg bei Osterode -  ©HTV, A. Kaßner

Harzer-Hexen-Stieg

Duur: 

100 km

Startplaats: 

Osterode

Midden in Duitsland ligt de prachtige wandelregio de Harz. De beste manier om de veelzijdigheid van de Harz te leren kennen is door de Harzer-Hexen-Stieg te volgen. De door de Duitse wandelbond ‘Wanderbares Deutschland' als kwaliteitsroute gemarkeerde wandeltocht behoort ook tot de 'Top Trails of Germany' en verbindt de plaatsen Osterode in Nedersaksen met Thale in Saksen-Anhalt. Een kleine 100 km voert de wandelaar door een grote variatie aan landschappen; onderweg worden bezienswaardigheden uit de regio aangedaan. Wie de langeafstandswandelroute Harzer-Hexen-Stieg volgt, kan over de langste voetgangershangbrug ter wereld, de TITAN RT, lopen en zijn route op de andere oever zonder omwegen vervolgen.

Mystieke bergwereld in de Harz

In de mystieke bergwereld van het Nationaal Park Harz, het enige nationale park van Duitsland dat in meerdere deelstaten ligt, mag de natuur nog gewoon natuur zijn. Veel Duitse schrijvers vonden hier inspiratie – zo leidt de Goetheweg van Torfhaus naar boven naar de Brocken, het hoogste punt van de Harzer-Hexen-Stieg. Hier puffen de traditionele stoomtreinen van de Harzer Schmalspurbahnen de berg op en af. Op de 1.141 m hoge top van de Brocken geniet u bij helder weer van een fantastisch uitzicht: de beloning voor de klim naar boven. In het hooggelegen Brockenhaus wordt de geschiedenis van deze unieke berg uitgelegd.

Vanaf de Brocken gaat het weer omlaag, waar de rivier de Bode de weg wijst. De stroompjes van de Warme en Kalte Bode ontspringen daar in de moerassen, komen samen, stromen door dichte bossen en groene weiden, naar het mooiste deel van de wandeling: het Bodedal. Het is het diepste rotsachtige dal van Midden-Europa ten noorden van de Alpen en wordt daarom ook vaak 'Grand Canyon van de Harz' genoemd.

Harz-Hexen-Stieg

Bijzondere belevenissen onderweg

Langs de route staan twaalf kunstinstallaties, zogenaamde beleveniseilanden. Deze vertellen op elke locatie een ander verhaal. Alle installaties hebben gemeenschappelijk dat ze op interessante thema’s langs de route wijzen, die op het eerste gezicht niet opvallen. U duikt op deze plaatsen in de geheimen van de magische bergwereld.

Meer informatie:

Harzer Tourismusverband
Marktstraße 45
D-38642 Goslar
nl.harzinfo.de
germany.travel/actief

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?