treinen  Gotthard-Basistunnel.

Er rijden weer passagierstreinen door de Gotthardtunnel

Goed nieuws voor treinreizigers richting (Noord-)Italië. Na het ongeluk van 10 augustus reden de eerste passagierstreinen weer door de Gotthard-Basistunnel. Zij het nog mondjesmaat. 

De tunnel moest sluiten nadat er op 10 augustus 2023 een goederentrein ontspoorde in de treintunnel. Er vielen geen gewonden, maar de schade was groot. In de westelijke van de twee belangrijkste tunnelbuizen moest volgens de Zwitserse Spoorwegen alleen al acht kilometer spoor hersteld worden. Een ingewikkelde klus. Het duurde weken voordat alleen al alle kapotte treinwagons uit de tunnel gesleept waren, daarna was er nog heel wat tijd nodig om de schade in de tunnel zelf te repareren. Het meest problematische was echter dat tijdens de inspecties bleek dat  ook een portaal tussen de twee tunnelbuizen beschadigd was geraakt. Daardoor kon de verder onbeschadigde oostelijke tunnelbuis ook een tijdlang niet gebruikt worden. 

Tot overmaat van ramp was de autotunnel ook nog een week dicht, nadat er scheuren in het plafond van de tunnel waren gesignaleerd. Daardoor was het Zwitserse kanton Ticino even een tijdje van de rest van het land afgesneden. 

Herstelwerkzaamheden gaan door

De schade is nog steeds niet volledig hersteld, maar met het oog op de naderende herfstvakantie is besloten in het weekend toch weer een paar treinen door de tunnel te laten rijden, zodat er meer zitplaatsen beschikbaar zijn op het traject. Een paar weken geleden werden de eerste goederentreinen al toegelaten in de onbeschadigde oostelijke tunnelbuis. Daar worden nu in het weekend ook enkele passagierstreinen aan toegevoegd. Meer capaciteit is er nu niet. 

De herstelwerkzaamheden duren waarschijnlijk nog maanden. Experts gaan ervan uit dat het 2024 is voordat de tunnel weer op volledige capaciteit gebruikt kan worden. Tot dan worden de meeste passagierstreinen omgeleid via de ‘panoramaroute’. Voor wie het heerlijk vindt om tijdens een treinreis uit het raam te staren en te genieten van het voorbijtrekkende landschap, is dat wellicht niet eens heel slecht nieuws. Je moet wel rekening houden met een flink langere reistijd. De reis over de panoramaroute duurt een half uur langer dan de rit door de tunnel en je moet vaker overstappen. 

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling