De Balkanlanden, gevaarlijk?
4 juli, 2022 - 08:00 - Redactie
Er is nog zoveel meer te ontdekken dan de Alpen, een plek waar de massa nog niet te vinden is, we hebben het hier over de Balkan. De Balkan wordt steeds meer favoriet bij de buitensport mensen en terecht. Toch krijgen we vaak de vraag: ‘’Is het daar dan niet gevaarlijk?’’ Ondanks het slechte imago en de negatieve klank zijn de Balkanlanden veiliger dan vele landen in West Europa.
Tekst en foto: Gerty Verdaasdonk
Allereerst, welke landen vallen onder de Balkan
Welke landen behoren eigenlijk tot de Balkan? Dit zijn de volgende landen Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Bulgarije, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië, Slovenië, Kosovo en Griekenland en behoren tot het Balkan schiereiland.
Oorlog op de Balkan
De Balkan is een gecompliceerd gebied met een rijke maar bewogen geschiedenis. De meest recente oorlogen, de Joegoslavische oorlogen (1991-2001) vormen een reeks van etnische conflicten die losbarstten toen Joegoslavië uiteenviel. Hoewel er de afgelopen 30 jaar nog conflicten zijn geweest in de Balkan, is het tegenwoordig een veilige plek om te reizen. Ondanks dat er grenzen zijn merken we op onze tochten dat deze vaak maar een formaliteit zijn. Tijdens een van onze reizen en trail die we liepen, de Peaks of the Balkan, belanden we in Vusanje. Dit is een schitterend bergdorp in Montenegro. We horen de eigenaar van ons guesthouse praten en tot onze grote verbazing zeggen we tegen elkaar “hey die taal komt ons bekend voor, het is Albanees!”. Ondanks dat dit een bergdorp in Montenegro is, wonen er ook gewoon Albanezen. Erg typisch voor de Balkan.
Fascinerende regio
Dat de Balkan een fascinerende regio is voor bergliefhebbers, dat kunnen wij alleen maar beamen. De ongerepte landschappen met zijn ruige bergen, de mooiste vergezichten die door haar schoonheid soms pijn doet aan je ogen en een rauw gebied met zijn machtige steile bergwanden tot de diepste kloof ter wereld. Zo dwaalden wij dagenlang over de Peaks of the Balkans en stonden we oog in oog met de Vikos kloof in het Pindosgebergte. Dat deze kloof een natuurwonder is, geloof je gelijk. Het is een van de spectaculairste canyons van Europa. Of je nu op een hoogte van 2200m staat of je loopt door de diepste kloof ter wereld, je voelt jezelf als mens nietig tussen deze kolossale reusachtige bergen.
Gastvrijheid
De Albanese vriendelijkheid en gastvrijheid zijn ronduit hartverwarmend. Wie had dit verwacht? Wij niet en waar kwam dit vooroordeel eigenlijk vandaan? De oprechte vriendelijkheid en nieuwsgierigheid is ongekend. Op de weg van Plav naar Vusanje kwamen we een vriendelijke grote Montenegrijnse schaapherder tegen. Hij nodigde ons uit om ijsthee te komen drinken. We begrepen niet veel van elkaar maar ik denk dat dit een van ons meest hilarische tea break ever is geweest. Hij wilde absoluut geen geld voor de ijsthee… dus toen hij even niet keek, schoof ik een 2 euro munt onder het theekopje.
Geïnspireerd?
Ben jij geïnspireerd geraakt door dit artikel en wil je meer weten over de Balkan? Laat het ons weten. We kunnen je alles vertellen over de Balkan Trail (Albanië, Montenegro en Kosovo) en over de Zagoria Trail (het Pindosgebergte in Griekenland). De combinatie van bergen, natuur en cultuur maken deze trails een unieke reiservaring. Dit zijn plaatsen waar jij onthaast, het besef van tijd even helemaal kwijtraakt en het gevoel krijgt of je even ver weg bent van het Europa van de 21e eeuw.
Jimmy & Gerty, trotse eigenaren van Unplugged Outdoor