Home » Blogs

Erosie, monniken en koude voeten

5 juli, 2011 - 14:49 - Agricamp Picobello

De tocht, die ons o.a. naar Lame Rosse brengt, heeft Rob al zo'n 35 keer gelopen. Dat de verveling hier niet toeslaat heeft alles te maken met de afwisseling in het indrukwekkende decor waarbinnen zich deze excursie afspeelt.
Het startpunt van deze "funtour" is de stuwdam welke het water van het (stuw)meer Fiastra keert. Dit stuwmeer is het grootste meer van de regio Le Marche en voorziet voor een belangrijk deel in de energievoorziening van de streek. We lopen de betonnen constructie (+/- 80 meter hoog) over om vervolgens in oostelijke richting verder te gaan.

Na een klein uurtje bereiken we de droge rivierbedding van het stroompje "Fossa della Regina". Hier is het stampen geblazen om door de grindhopen je weg omhoog te banen. Dit is gelukkig maar van korte duur want na een paar minuutjes kan je je vergapen aan wat wind en water hebben klaar gespeeld. De meest fantasierijke vormen en figuren staan voor je in de inverse vorm van Madurodam; en dat alles op aanraakafstand. Er is weinig verbeelding voor nodig om je voor te stellen dat het er hier over een paar honderd jaar totaal anders uit zal zien. Prachtig zijn de kleuren en indrukwekkend de afmetingen.

We lopen verder. De concentratie is hoog wanneer we steil afdalen door het bos wat bestaat uit steeneiken en beukenbomen. De losse stenen op het pad maken het lastig en het tempo ligt laag. Door goed voorover te lopen, de benen te buigen en de stokken te gebruiken komen we echter zonder kleerscheuren de track af en lunchen we in de grot van de fraters; La Grotta dei Frati. Een grote verblijfplaats waar honderden jaren een groep monniken van de kloosterorde uit Monastero een onderkomen vond. Tegenwoordig is het een welkome rustplaats voor de vermoeide wandelaar en kan men er heerlijk uitrusten in de koelte van deze schaduwrijke plek.
Nu wordt het leuk! We dalen nog zo'n kwartier af en stappen dan het ijskoude water van de Fiastrone in. De bergschoenen zijn verwisseld voor gympen, sandalen of surfschoentjes en de "funfactor" komt tot uiting. Meerdere malen steken we het water over om uiteindelijk door het water de kloff van Fiastra te traverseren. Soms is de kloof zo nauw dat er een plafond gevormd is door verblokkingen en dringt het zonlicht niet of nauwelijks binnen. Dit natuurwonder duurt niet zomaar eventjes maar laat ons lange tijd versteld staan van haar schoonheid. Als er nog rolletjes zouden zijn geweest had menigeen een probleem omdat zo'n filmpje maar zo vol kan zijn. De camera's kunnen continu in de aanslag en iets dergelijks is altijd te snel voorbij. Met hele koude voeten en een nat pak stappen we het water uit om de terugtocht naar de dam te aanvaarden. Lame Rosse; een tocht vol natuur, cultuur en avontuur!

Picobello Trekking+ ontdekte deze route al 8 jaar geleden en het is de meest gelopen wandeling door de gasten van Agricamp Picobello in Le Marche.

www.agricamppicobello.com

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!