Home » Blogs

Thru-hike de Continental Divide Trail

9 maart, 2017 - 13:00 - Redactie

Een trail van bijna 5.000 kilometer, van de grens van Canada naar de grens van Mexico. Voor velen zal het als een onrealistisch avontuur klinken, maar over enkele maanden zal deze hike voor mij gaan beginnen. De backpack gaat op, gevuld met slechts het minimaal nodige. Met een kleine groep zal ik mij wagen aan de trail, die ons door uitdagende natuurgebieden zal leiden.

Wat is een Thru-hike?

Een thru-hike wordt gedefinieerd als een langeafstand-trail, waarbij het begin en eindpunt van de trail wordt bereikt binnen één seizoen. De meest bekende thru-hike trails in de Verenigde Staten zijn de Appalachian Trail (AT) en de Pacific Crest Trail (PCT). De PCT is vooral bekend geworden door de film Wild. Naast deze Amerikaanse trails is de Te Araroa-trail in Nieuw Zeeland ook een bekende thru-hike trail.

De CDT trail

De Continental Divide Trail (CDT) is een 3.000 miles trail, wat gelijkstaat aan zo’n 5.000 kilometer. Je hebt hierbij de keuze om in het zuiden aan de grens van Mexico, of in het noorden aan de grens van Canada te starten. Gedurende de trail loop je door vijf staten van Amerika: Montana, Idaho, Wyoming, Colorado en New Mexico. Ikzelf kies ervoor om in het noorden te beginnen, in Glacier National Park. Na vijf en een halve maand hoop ik de grens in het zuiden te bereiken.

Steeds populairder

Het hiken van de CDT wordt steeds populairder onder thru-hikers. Vorig jaar zijn er 39 thru-hikers geweest die het CDT Completion certificate hebben aangevraagd. Het kan zijn dat er meer hikers zijn die de trail toen hebben afgerond, maar het certificaat niet hebben aangevraagd. Echter, zal het merendeel dat aan de trail begint wegens complicaties niet de grens van Mexico of Canada bereiken. Dit kan aan verschillende omstandigheden liggen, bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden, blessures of opgeven.

Less is more

Om de hike gemakkelijker te maken, is het belangrijk om zo min mogelijk spullen bij je hebben. De spullen die je wel meeneemt, moeten zo min mogelijk wegen. Elke kilo bagage is namelijk een belasting voor je lichaam. Dat zal je misschien niet direct merken, maar na enkele honderden kilometers wel. Gelukkig zijn er tegenwoordig webshops en winkels die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen van lichtgewicht hikespullen. Bij Hyperlite Mountain Gear heb ik bijvoorbeeld mijn tas en tent gekocht. Mijn tent kan ik opzetten met mijn wandelstokken. Dit scheelt een hoop gewicht, omdat ik niet de stokken van een ‘normale’ tent mee hoef te dragen.

Voedsel

Om ervoor te zorgen dat mijn backpack zo licht mogelijk blijft, zal ik veel gedroogd voedsel moeten meenemen. Hier hoef ik alleen maar water bij te voegen om het klaar te maken. Deze maaltijden bevatten veel calorieën, die je weer op kracht brengen na het lopen van vele kilometers. Een van mijn reisgenoten is een groot fan van macaroni met kaas – hij heeft al vaker een trail gelopen. Ik heb zelf meer voorkeur voor rijstgerechten. Gelukkig zit er wel variatie in deze gedroogde maaltijden. Iedere week zullen we ons op een bepaald punt bevoorraden. Dit zal gebeuren door middel van pakketjes die worden verstuurd naar bepaalde postadressen net naast de trail. Eens per week zullen we de trail dus verlaten om spullen op de postadressen op te halen. Fijn ook, kunnen we misschien een keer een douche nemen bij een hostel.

Gadgets

Aangezien je dagenlang door de natuur aan het lopen bent, zijn bepaalde gadgets handig. Veel hikers vinden het fijn om naar muziek te kunnen luisteren. Tegenwoordig zijn er gadgets ontwikkeld waarmee je zonne-energie kunt gebruiken voor het opladen van je apparaten. Dit is een soort zonnepaneeltje dat je op je tas kunt plaatsten. Daarmee kun je de energie van de zon opvangen, zodat je apparaatjes kunt opladen. Daarnaast zijn een kompas en kaart van de trail nodig tijdens de CDT. De trail is namelijk maar, naar mijn weten, voor 70 procent aangegeven met markeringen of bordjes.

Contracten opzeggen thuis

Voor een lange periode – zo’n 6 maanden – zal ik niet in Nederland zijn. Daarom probeer ik zoveel mogelijk van mijn vaste uitgaven, zoals huur, energie, telefonie en verzekeringen te verlagen. Mijn huis zal ik tijdelijk onderhuren, zodat ik niet maandelijks huur hoef te betalen. Daarnaast zal ik komende week mijn energie vergelijken en kijken of ik kan overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Om ervoor te zorgen dat ik goed verzekerd ben voor zorg, dubbelcheck ik voor de zekerheid bij mijn huidige zorgverzekeraar of ik wel of niet gedekt ben voor medische kosten in Amerika. Indien dit niet het geval is, zal ik nog een reisverzekering afsluiten waarmee ik dat wel ben. Je zal maar net een keer ongelukkig vallen en hulp nodig hebben....

Allemaal serieuze zaken, maar het kan belangrijk zijn voor als er iets gebeurt. Ik hoop over een halfjaar een nieuwe blog te kunnen schrijven, met het nieuws dat ik mijn CDT Completion-certificaat heb aangevraagd en met mijn naam en trail name op de site van de CDT wordt genoemd. Tot dan!

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?