vakantie Bodensee

Op vakantie naar de Bodensee / Bodenmeer

De Bodensee (oppervlakte 536 km²) is het derde grootste meer van Europa en ligt vlakbij de Alpen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. De kustlijn van de Bodensee loopt door de Duitse provincies Beieren en Baden-Württemberg, de Oostenrijkse provincie Vorarlberg en de twee Zwitserse kantons Thurgau en Sankt Gallen.

Naamsverklaring van de Bodensee

Zijn Duitse naam dankt de Bodensee aan het westelijke aan het meer grenzende plaatsje Bodman, dat iets ten noorden boven de stad Konstanz ligt. Ook aan dat laatst genoemde stadje is een naamsverklaring verbonden wat betreft het meer: in het Engels heet het meer namelijk Lake Constance.

Bereikbaarheid Bodensee

De Bodensee is goed te bereiken met trein, bus, auto of vliegtuig. Vanuit Berlijn en München bijvoorbeeld zijn er verschillende buslijnen die je direct naar de Bodensee brengen. Ook het treinnetwerk rondom het meer is prima: alle steden en dorpjes rondom de Bodensee zijn verbonden met de drie nationale spoorwegen van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, waardoor het reizen makkelijk en snel is. Een paar voorbeelden hiervan zijn treinstations in Lindau, Friedrichshafen, Bregenz en Konstanz. Kom je met het vliegtuig? In de buurt van de Bodensee liggen meerdere vliegvelden, waarvan Zürich Airport, Bodensee-Airport- Friedrichshafen en Stuttgart Airport het dichtst bij liggen.

Vervoer rond de Bodensee

In het gebied van de Bodensee laat je jezelf makkelijk vervoeren door de aanschaf van een Tageskarte Euregio Bodensee (TKEB), een dagkaart waarmee je onbeperkt kunt reizen per schip, trein en bus. Met de TKEB maakt het niet uit waar je heen gaat, wanneer je erheen gaat of hoe vaak: je betaalt een vast bedrag en kan daarmee reizen binnen de aangegeven zones.

Vakantiebestemmingen en bezienswaardigheden rondom de Bodensee

De drie belangrijkste eilandjes in de Bodensee zijn Mainau eiland, Reichenau eiland en Lindau.

Hieronder een greep uit stadjes en dorpjes die aan de kust van de Bodensee liggen:

Konstanz aan de Bodensee

Konstanz, waar sportievelingen zich uit kunnen leven door te fietsen, zeilen, surfen en zwemmen. De stad is erg gericht op toeristen, met onder andere een carnaval, verscheidene markten, een wijnfestival en het grootste zomerfeest met vuurwerk aan de Bodensee, genaamd het Seenachtsfest. Wat bezienswaardigheden betreft zijn er in Konstanz vooral kerken en kloosters van historische waarde.

Historisch Meersburg aan de Bodensee

Meersburg, gelegen aan de noordelijke oever van de Bodensee, is een geschikt vakantiestadje voor wie de sfeer van de Middeleeuwen mee wilt pakken: historische bouwwerken, kastelen en verschillende musea zoals het Wijnbouw Museum en het Zeppelinmuseum. In de periode van juli tot en met september zijn er wijn- en jazzfeesten en in de kerstperiode is er de Meersburger Kerstmarkt.

St. Gallen met uitzicht over de Bodensee

St. Gallen, waar de omgeving zich uitstekend leent om te wandelen en de mountainbiken, met uitzicht over de Bodensee, de Rijn en de dichtbij gelegen bergen. Verder beschikt St. Gallen over een historisch museum en een kunstmuseum, en kunnen liefhebbers van boeken hun tijd doorbrengen in de Abbey abdij, dat van binnen een bibliotheek is.

Zomer- en winteractiviteiten rondom Bodensee

Op en rond het meer zijn er zowel in de winter als in de zomer voldoende activiteiten. Er zijn ruim honderd zeilverenigingen rond het meer te vinden en over het meer varen er dagelijks lijnboten van verschillende maatschappijen. Deze boten worden ook wel de Witte Vloot genoemd, die oeverstadjes en bezienswaardigheden rond het meer met elkaar verbindt.

In de zomer geniet je heerlijk van het warme water van de Bodensee, dat gemiddeld rond de 23 graden Celcius ligt, bijvoorbeeld aan het strand van Friedrichshafen. Zwemmen, op het water ronddobberen op een luchtbed, maar ook een potje badminton, volleybal of voetbal op het strand. Ook aan de kinderen is gedacht: er is een apart kinderzwembad met verwarmd water en voldoende speel-en klimmogelijkheden.

Bodensee in de winter

In de winter zijn er rondom de Bodensee veel kerstmarkten in de stadscentra en kathedralen, winterevenementen zoals concerten en feesten in kerken en kastelen, momenten om te relaxen in de sparesorts en genoeg kansen om de rijke keuken langs het meer te proberen.

Uiteraard biedt de omgeving van de Bodensee voor wintersporters uitgebreide ski- langlauf- en schaatsmogelijkheden. Bezoek deze website voor meer informatie over wintersport rondom de Bodensee. 

Bronnen:

http://www.bodensee.eu

http://www.myswitzerland.com/nl-nl/bodenmeer.html

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!