Connor Herson El Capitan

15-jarige beklimt The Nose

Een bijzondere mijlpaal op El Capitain in Yosemite Park. Daar beklom de vijftienjarige Connor Herson de bekende klimroute The Nose in Free climbing- stijl. Hij is de jongste klimmer die dat voor elkaar heeft gekregen.

Connor bekom de route samen met zijn vader. De twee trokken drie dagen uit voor de beklimming. Zo paste de klim precies tussen de schoolverplichtingen van Connor in. Een bijzondere prestatie, waar veel volwassen professionele klimmers hun tanden al op stukgebeten hebben. Maar volgens Connors vader is de leeftijd van de jonge klimmer niet het meest bijzondere. Tegen Planetmountain vertelde hij dat de manier waarop Connor de grote wand beklom het meest opvallende was: vloeiend, soepel en razendsnel. De eerste twee dagen ging de jonge klimmer voorop en zonder valpartijen naar boven. Tijdens het ronden van de Changing Corners verloor Conner even zijn grip en viel alsnog, maar de volgende dag wist hij de beruchte pitch toch te ronden.

Geen dag school gemist

In totaal brachten Connor en zijn vader zestien dagen op de wand door, inclusief alle verkenningen en oefeningen op de wand. Dat betekende veel op-en-neer reizen naar het park, want Connor moest natuurlijk geen schooldagen missen. Dat betekende dus veel weekendtripjes op en neer reizen. Als ze dan in het park waren, konden ze meestal slechts enkele uren verkennen en oefenen op de pitches. Connor en zijn vader moesten vanuit hun onderkomen in het park immers ook nog naar de klimroutes toe, en dat ging meestal te voet, waarna het duo ook weer op tijd terug moest voor de tocht huiswaarts. Desondanks miste Connor geen dag school.

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)