El Capitan's Dawn Wall - Yosemite National Park. Foto: catlovers (Flickr)

Bergbeklimmers trotseren El Capitan, Yosemite

Twee Amerikaanse bergbeklimmers, Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson, hebben in de nacht van 14 op 15 januari 2015 de top van El Capitan bereikt, een granieten rots in het Yosemite National Park. De route ‘Dawn Wall’ staat bekend als een van de lastigste naar de top.

El Capitan vrij geklommen

De bergbeklimmmers hebben de 900 meter hoge rotswand Dawn Wall vrij beklommen, dit wil zeggen, alleen gebruik makend van hun handen en voeten - iets wat lange tijd voor onmogelijk werd gehouden. Touwen werden alleen gebruikt om een eventuele val te breken. Caldwell en Jorgeson zijn daarmee de eerste ter wereld die deze uiterst moeilijke route vrij hebben geklommen. “Dit is dé klim van de eerste helft van de 21ste eeuw,” aldus Tom Evans, die de route 48 jaar geleden voor het eerst beklom.

Bijzondere prestatie

In totaal deden de twee Amerikanen er 19 dagen over om Dawn Wall te beklimmen. Ze verbleven gedurende deze periode in tentjes die ze aan de bergwand vastmaakten, zogenaamde portaledges. Familie en vrienden wachtten de bergbeklimmers op met twee trofeeën en bubbeltjeswijn. De bijzondere prestatie is ook het Witte Huis niet ontgaan. President Obama liet via Twitter weten dat Caldwell en Jorgeson hebben laten zien dat alles mogelijk is.

El Capitan's Dawn Wall, Yosemite National Park. Foto Peter Stevens

Avonturier van het jaar

Eerder dit jaar beklom Tommy Caldwell de Cerro Fitzroy, een 3375 meter hoge berg gelegen in Patagonië op de grens van Chili en Argentinië. Hij is een van de genomineerden in de verkiezing Avonturier van het Jaar van National Geographic.

Meer informatie over El Capitan’s Dawn Wall en de twee klimmers vind je in de New York Times

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?