borg mont blanc

15.000 euro voor Mont Blanc beklimming?

De beklimming van de Mont Blanc is deze zomer nog riskanter dan anders. Door de droogte en de warmte zijn de sneeuw- en ijslagen op de top van de berg instabiel, en lager op de hellingen is het risico op steenslag gigantisch. Om bergbeklimmers te ontmoedigen en kosten van reddingen te dekken, moeten klimmers die vanuit Saint-Gervais-les-Bains vertrekken, een flinke borgsom betalen.

De risico’s zijn zo groot, dat gidsen zijn gestopt met het begeleiden van tochten naar de hoogste top van West-Europa. Maar desondanks zijn er waaghalzen die toch de top willen bereiken. Dergelijke waaghalzerij is de burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains, aan de voet van de Mont Blanc een doorn in het oog. Immers, als er iets mis gaat, moeten de bergredders zich aan dezelfde risico’s blootstellen. Dat is vooral levensgevaarlijk en dus onwenselijk, maar er hangt ook een prijskaartje aan de reddingsacties. Vandaar dat de burgemeester iedereen die vanuit zijn gemeente tóch naar de top wil, een borg van vijftienduizend euro wil laten betalen. Als alles probleemloos verloopt, wordt de borg teruggestort, maar moeten de bergredders in actie komen, dan zou het bedrag voldoende moeten zijn om de kosten van de reddingsactie te dekken.

Berghutten dicht

Of het zo ver komt, is echter nog de vraag. Het ziet er naar uit dat er te weinig juridische grondslag is om een dergelijke borgsom te vragen. Om alsnog mensen zo veel mogelijk te ontmoedigen om de berg te beklimmen, zijn de berghutten Tête Rousse en de Refuge de Goûter gesloten. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


'Russische roulette' met steenslag

Vanuit Saint-Gervais-les-Bains vertrekken normaliter veel klimmers naar de top van de Mont Blanc. Een van de belangrijkste en meest beruchte punten op de route is het Couloir du Goûter, dat berucht is om het hoge steenslagrisico. Dat risico is, in de woorden van de burgemeester, nu een ware Russische roulette.

Aan de Italiaanse kant van de berg zijn de regels nog wat minder strikt. De burgemeester van Courmayeur vertelde de Britse kant The Guardian dat hij als burgemeester niet meer kan doen dan bergbeklimmers van de juiste informatie voorzien. Een financiële borg eisen, zoals zijn Franse collega dat doet, gaat hem nog te ver. De route vanuit Courmayeur is minder populair dan de route vanuit Saint-Gervais-les-Bains. 

De Mont Blanc is niet de enige berg waar routes door de warmte onbegaanbaar zijn. Dezelfde problemen spelen op veel meer plekken in de Alpen, van de Matterhorn tot de Zugspitze. 

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?