fjallraven classic

20 jaar Fjällräven Classic!

De Fjällräven Classic is in de wandelwereld inmiddels een begrip geworden: uitdagende trektochten door de wildernis, met waar nodig de begeleiding van specialisten. Een mooie manier om kennis te maken met en te leren genieten van die wildernis. In 2024 bestaat de Fjällräven Classic 20 jaar!

Mensen laten genieten van het buitenleven is al sinds de oprichting één van de doelen van het Zweedse outdoormerk Fjällräven. Met goede spullen moet dat kunnen, is het idee. Al sinds de jaren 70 organiseert het merk daarom ook allerlei evenementen. Die evenementen draaiden niet alleen maar om reclame maken voor hun producten: het ging erom dat mensen op een laagdrempelige manier in aanraking konden komen met het de natuur, door middel van trektochten. Tijdens de evenementen waren er altijd outdoorspecialisten aanwezig die deelnemers waar nodig konden bijstaan. In 2005 veranderden die evenementen in de Fjällräven Classic: een jaarlijkse prachtige trektocht. 

En wat voor tocht! Een 110 kilometer lange route door de Zweedse wildernis, over de beroemde Kungsleden-route. Het doel was vooral om de Zweden zelf weer (opnieuw) kennis te laten maken met de natuur in hun eigen land, het aantal deelnemers van buiten Zweden zelf was nog beperkt. Maar al snel trok de tocht ook mensen van buiten Zweden, en zelfs van buiten Scandinavië. Het evenement werd razend populair en kreeg een net zo legendarische status als de Kungsleden-route zelf.  

Nieuwe tocht in Chili

Sindsdien is de Fjällräven Classic uitgegroeid tot een wereldwijd evenement, met in 2023 zes landen waar een Fjällräven classic plaatsvond: Zweden, Denemarken, de VS, Duitsland, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk. In 2024 komt daar ter gelegenheid van de twintigste editie een zevende bij: een tocht door Patagonië in Chili. Elke route loopt door een ander landschap, waar andere flora en fauna voorkomen en waar je andere culturen tegenkomt. Dat maakt iedere editie van de Fjällräven Classic de moeite waard. 

Tijdens de tochten moet je zelf alle spullen meenemen op je rug: je tent, je kleren, je kookgerei. Voor het eten wordt onderweg gezorgd. Dat maakt een tocht door afgelegen gebieden een stuk laagdrempeliger voor beginners. Temeer omdat je nooit helemaal alleen loopt. Er is tijdens de Fjällräven Classic altijd wel een ervaren deelnemer in de buurt die je kan bijstaan als dat nodig is. 

Meedoen aan de twintigste editie?

De inschrijving voor de twintigste editie van de Fjällräven Classic opent op 4 maart 2024, maar is dan alleen nog toegankelijk voor mensen die zich hebben aangemeld voor de voorinschrijving. Vanaf 12 maart kan iedereen zich inschrijven. 
Meer weten? Check de site van de Fjällräven Classic!

 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?