3 berghutten dicht bij huis

3 berghutten dicht bij huis

Hoe graag we ook zouden willen, we kunnen als bewoners van een vlak land niet het hele jaar door in de bergen zijn. Gelukkig staan er op een paar uur rijden vanuit ons vlakke land drie berghutten die gezellige sfeer van het hooggebergte ademen.

Tukhut

Ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Luik ligt het dorpje Sy, waar sinds 1983 de Tukhut van de NKBV staat. Idyllisch gelegen aan de oever van de Ourthe, biedt de berghut plaats aan 44 mensen en wordt dagelijks beheerd door een huttenwirt. Omdat de hut vlakbij de klimgebieden Sy, Corbeaux en Comblain ligt, en ook andere klimgebieden zoals Hotton en Les Awirs snel bereikbaar zijn, is het de ideale uitvalsbasis voor klimmers. Maar ook wandelaars, fietsers, mountainbikers en kanoërs kunnen er in de bosrijke omgeving hun ei kwijt. Op loopafstand zijn een paar vrij toegankelijke grotten met prachtige stalactieten en stalagmieten te vinden. En op een halfuur rijden van de hut kan tijdens koude winters zelfs alpien geskied worden! Na al die avonturen kun je weer terugkeren naar de sfeervolle hut voor een koud Belgisch biertje. De hut is uitgerust met een uitstekende keuken, waar je zelf je maaltijd kunt bereiden.

Chaveehut

Centraal gelegen tussen de grote Belgische klimgebieden (Yvoir, Mozet, Marche-les-Dames, Beez en Dave) ligt de KBF Chaveehut. Deze sfeervolle accomodatie in het gehucht Maillen heeft een heus lager met 41 bedden en biedt daarnaast ruimte aan families (6- en 4-persoonskamers) en een stel. Gasten hebben beschikking over de trekkerskeuken, maar het welbekende ‘berghut-gevoel’ krijgt je vooral wanneer je meedoet aan de gemeenschappelijke maaltijd. Direct aan de Chaveehut ligt een bivakveld waar gekampeerd kan worden. Naast klimmen, biedt de directe omgeving uitstekende wandel-, speleologie- en kanomogelijkheden.

Vennhütte

In de gemeente Burg-Reuland, in de Oostkantons staat ook een heuse berghut: de Vennhütte. Een hut die plaats biedt aan 32 bergliefhebbers. Gelegen in de Oostkantons is de nieuwe hut de ideale uitvalsbasis voor wandelingen, langlaufroutes en mountainbiketochten in de Belgische Eifelstreek. Voor reizigers op doorgang biedt de hut ook uitstekende accommodatie: de bekende Vennbahn-fietsroute langs de oude Waalse spoorwegen komt door Burg-Reuland en ook de bekende GR5-wandeltocht (van Schotland naar Nice) passeert het dorp. Wederom is deze sfeervolle hut uitgerust met een goede keuken, een bar en een bivakweide.

Tips

Net als ‘echte’ berghutten hebben deze hutten dichter bij huis geen mogelijkheid om te pinnen: vergeet daarom geen contant geld mee te brengen. Ook is het zoals je gewend bent van een berghut verplicht om een eigen lakenzak en, wanneer nodig, een deken of slaapzak mee te nemen. En zoals eveneens vaak gebruikelijk is in berghutten, krijgen leden van een bergsportvereniging (NKBV of KBF) korting op de overnachting! Zo kun je op drie à vier uur rijden vanaf Utrecht voor een weekendje toch dat fijne berggevoel weer oproepen.

Foto: Guidobl via Wikimedia Commons

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past