De bergen van Alta Badia

Alta Badia: de vierde Italiaanse toeristische bestemming met een Global Sustainable Tourism Council-certificaat

Het Global Sustainable Tourism Council (GSTC) heeft Alta Badia, in het hart van de Dolomieten in augustus 2022 beloond met hun keurmerk. Het GSTC-keurmerk wordt uitgegeven aan duurzame toeristische bestemmingen.

In Alta Badia, in de Zuid-Tiroler Dolomieten zijn ze elke dag bezig om de locatie te verduurzamen. Hiervoor zetten ze medewerkers, instituties, de lokale bevolking, maar ook de gasten van de vallei in. Het verduurzamingsproject maakt deel uit van een breder doel: een meer verantwoordelijke vorm van toerisme.

Het GSTC-certificaat

Het GSTC-certificaat werd in 2007 door de United Nations Environment Programme en de United Nations World Tourism Organisation in het leven geroepen om de toeristische sector op te bewegen duurzamer en sociaal verantwoordelijk te werk te gaan. De criteria voor het certificaat worden wereldwijd erkend en richten zich op zowel socio-economische duurzaamheid als op duurzaamheid op het gebied van het milieu.

Het Alta Badia Klimaatplan

Iedereen moet bijdragen om een verschil te maken. Daarom is in Alta Badia het ‘Alta Badia Klimaatplan’ opgezet. Het eerste punt op de agenda van het plan is om te berekenen wat de CO2-uitstoot is van het gebied. Als dat in kaart is gebracht kan er gericht naar gerichte oplossingen worden gezocht om de uitstoot te verminderen.

Stop, maar met plezier! In Alta Badia gaat zelfs je auto op vakantie

Om de CO2-uitstoot te verminderen is er een campagne gestart, met als naam – vertaald – ‘Stop, maar met plezier!’. Het idee is dat je, als je met de auto bent gekomen je autosleutel inlevert bij de receptie van het de accommodatie waar je verblijft, waarna je in ieder geval twee derde van de duur van je vakantie de auto lekker laat staan. In ruil krijg je een pas waarmee je korting krijgt op openbaar vervoer, excursies en evenementen. Kortom, je hoeft je niet te vervelen! Om het feest compleet te maken krijg je als je aan het eind van je vakantie je autosleutels weer ophaalt, een presentje.

Alta Badia eco-hiker

Niet alleen auto’s zijn het probleem; ook wandelaars laten helaas nog veel afval achter. Daarom maken ze in Alta Badia een eco-hiker van je. Als eco-hiker krijg je handschoenen mee, gereedschap en bio-bags zodat je onderweg je eigen afval makkelijk mee kan nemen, en zelfs wat zwerfvuil mee kan nemen. Ook kun je met een een gids op pad, die je tijdens de wandeling meer vertelt over hoe je een gebied zo schoon mogelijk achter kan laten. Op Bergwijzer geven we je hier ook alvast wat tips!

Watertappunten

Een ander aspect van de duurzaamheidsstrijd is drinkwater. Dat komt volgens de organisatie nog te vaak in wegwerpflesjes. Al dat wegwerpplastic is vanzelfsprekend niet goed voor het milieu, zeker niet omdat ze vaak in de natuur achterblijven. Daarom wil Alta Badia iedereen aansporen om water uit tappunten te drinken, waar je je eigen flesjes kan hervullen. Er is een kaart gemaakt met de locaties van de watertappunten, zodat je precies weet waar dit kan! Het water in Alta Badia is overigens getest en van uitstekende kwaliteit!

Meer informatie over Alta Badia? Klik hier!

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!