duurzaam op wintersport

5 duurzame tips voor je wintersportvakantie

Van alle bergsporters zijn het de wintersporters die misschien wel het meest te maken hebben met de gevolgen van de klimaatcrisis. Immers: hoe meer warmte, hoe minder sneeuw. Als wintersporter wil je natuurlijk zo min mogelijk bijdragen aan de opwarming van het klimaat, maar hoe doe je dat?

Reis met het openbaar vervoer

Vaak pak je de auto richting de wintersport. Maar dat kan duurzamer. In de winter rijden er heel wat speciale wintersporttreinen vanuit Nederland en België richting de Alpen, en de laatste jaren zijn er ook nog heel wat reguliere (nacht)treinverbindingen bijgekomen. Daarmee rij je met relatief weinig uitstoot richting de Alpen. Zo’n nachttrein heeft nog eens als extra voordeel dat je het grootste deel van de reis slaapt en je dus ’s ochtends uitgerust ’s op je bestemming aankomt en daar nog een hele dag de tijd hebt.

duurzaam wintersport

Ook in wintersportgebieden zelf zijn de mogelijkheden om met het openbaar vervoer van en naar de pistes te rijden, flink toegenomen. Op meer en meer plekken liggen er bushaltes (vlak bij) de dalstations van skiliften. Gebieden zoals het Zillertal, Garmisch-Partenkirchen en de pistes rondom Zermatt zijn goed ontsloten met het OV.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Ga naar duurzame skigebieden

Het ene skigebied is duurzamer dan het andere. Met een beetje goed zoeken vind je in bijna alle Alpenlanden wel skigebieden waar de liften op zonne-energie draaien en waar weinig tot geen sneeuwkanonnen worden ingezet. Want ja, die zijn er! Denk aan plekken als bergsteigerdörfer die gericht zijn op duurzaam en kleinschalig toerisme.

duurzaam op wintersport

Off-piste? Denk aan de omgeving!

Off-piste skiën en toerskiën zijn natuurlijk hartstikke leuk en mooi om te doen, maar enk goed na over waar je gaan skiën. In de zomer blijf je altijd netjes op het pad lopen en eigenlijk zou je dat in de winter ook moeten doen. Dieren stellen zich in op waar mensen wel en niet komen en kunnen zich -letterlijk- kapot schrikken als jij in je felgekleurde ski-jack opeens voorbij komt zoeven. En die dieren hebben het in dat besneeuwde landschap vaak al moeilijk genoeg. Op veel plekken zijn al maatregelen genomen tegen off-piste skiërs en zijn er gedragscodes ingevoerd

Als je off-piste gaat, kun je vaak beter een iets rustigere sport kiezen. Wandelen, bijvoorbeeld. Op sneeuwschoenen voor dat beetje extra wintersportgevoel. Daarmee verstoor je de rust in de natuur minder heftig. En, als je dieren tegenkomt, heb je ook nog eens meer tijd om zelf van die bijzondere ontmoeting te genieten. En ook dan kan je natuurlijk het beste een uitgezette route aanhouden.

duurzaam op wintersport

Neem duurzame spullen mee

En dan hebben we het over alles. Van je kleding, ene merk is net wat duurzamer dan het andere, tot het eten en drinken dat je meeneemt. Neem bijvoorbeeld een eigen fles water mee, en niet allerlei wegwerpflesjes. Dat scheelt een hoop plastic, waardoor de vuilnisbak ook wat minder vaak geleegd hoeft te worden.  

Kijk naar de plek waar je eet en slaapt

Een andere tip is om vooral op zoek te gaan naar berghutten en restaurants waar écht lokaal eten en drinken wordt geserveerd. Extra leuk: die lokale specialiteiten zijn vaak ook nog eens éxtra lekker.

Als je dan op zoek bent naar een restaurant waar duurzame gerechten worden geserveerd, kijk dan ook eens naar je slaapplekken. Want ook de ene overnachtingsplek is duurzamer dan het andere. En dan gaat het niet alleen om zaken zoals groene energie of isolatie. Je zou ook eens kunnen navragen op welke manier het hotel waar je verblijft, het beddengoed wast of wat er in de keuken geserveerd wordt.  

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer