Aspen in Amerika

Amerikaan krijgt Lifetime Achievement Award van berggidsvereniging

Aspen in AmerikaDe Amerikaanse alpinist Dick Jackson heeft een Lifetime Achievement Award gekregen van de American Mountain Guides Association. Jackson is eigenaar van Aspen Expeditions en hij begeleidt niet alleen extreme sporters in Aspen, maar neemt ook deel aan expedities in de Himalaya.

De 61-jarige Jackson voelt zich vereerd met de award, maar tegenover Aspen Times gaf hij aan dat het ook voelt 'alsof je al klaar bent'. Dick Jackson verhuisde in 1977 naar Aspen en nam daar een klimschool over, in een tijd dat bergsporten nog niet zo populair was. Hij was in Aspen een van de promotors van telemarken, een variant van alpineskiën. Ook begon hij met het begeleiden van paragliders.

Jackson is daarnaast gecertificeerd om klimmers te begeleiden in andere landen dan Amerika, bijvoorbeeld in Europa. Hij heeft dan ook alle delen van de wereld al gezien. Zo heeft hij talloze expedities naar de Himalaya ondernomen, heeft in Alaska geskied, vele bergen in de Alpen beklommen en hij heeft in Ecuador geklommen en is daar ook gaan paragliden. Nu herstelt hij van verwondingen die hij opliep bij een crash tijdens het paragliden in de Rocky Mountains. Als gids heeft hij naar eigen zeggen niets meer te bewijzen en hij geniet nu van het buitenleven met zijn vrouw en dochter.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?