beer in de alpen

Beren op de weg! (in Oostenrijk en Italië)

De beer is los! Ongeveer de helft van de bruine beren, in Oostenrijk en Italië, zijn door het warme weer ontwaakt uit hun winterslaap. Lees wat je moet doen, als je tijdens wintersport of vakantiewandeling een beer tegenkomt.

Beren in Oostenrijk

De helft van de ongeveer 5-8 bruine beren in het Oostenrijkse Karinthië zijn, door het ongewoon warme weer van rond de zeventien graden, (weer) wakker. Ze voeden zich met dieren die door lawines zijn omgekomen volgens bioloog Bernhard Gutleb.  In Italië zijn de dieren al eerder gespot, volgens de Karinthische bioloog.

Beren uit de winterslaap

Experts claimen dat beren kort uit hun winterslaap, het meest gevaarlijk zijn. De redenatie is dat de beren dan hongerig zijn. Na wintermaanden van interen op hun reserves, zouden ze hard op zoek zijn naar voedsel. Volgens bioloog Gutleb is dit onzin: ze kunnen aas eten en ze zijn gewend aan de winterslaap.

Wat te doen bij beren op je pad

Een ontmoeting met beren loopt bijna altijd goed af. Beren lopen meestal een blokje om voor mensen, gelukkig. Wanneer de beer niet wegloopt, probeer dan beschutting te zoeken in een auto of een huis.  Als er geen beschutting is te vinden, loop dan langzaam achteruit.

Wat als een beer op je afkomt

Komt de beer op je af: roep en gebaar om het dier te verjagen. Het is vreemd advies tegen een aanstormende beer met een schofthoogte van een meter tien en een gewicht tot tweehonderdvijftig kilogram. Toch werkt het, getuige onderstaande video.

Alle tips met betrekking tot beren staan in onderstaande video. Het is in het Duits, maar de tekeningen spreken voor zich.

Meer weten over wat je moet doen als je een beer tegenkomt tijdens je vakantie in de bergen? Hier vind je een overizcht van alle informatie die de bergsportverenigingen hebben gegeven. 

Bron: ORF, foto's Pixabay

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.