Mont Blanc. Foto Alain Wibert

Berggids aangeklaagd voor ongeluk op de Mont Blanc

Mont Blanc. Foto Alain WibertGisteren is in Frankrijk het proces begonnen tegen een Tiroler berggids. Hij wordt beschuldigd van nalatigheid bij de dood van een 49-jarige Oostenrijker. De man verongelukte op 24 juni op de Mont Blanc.

De aanklager eist een boete van 3.500 euro van de berggids, die zelf volhoudt dat hij onschuldig is. De 38-jarige Tiroler gids wordt ten laste gelegd dat hij de man op een gevaarlijk stuk van de berg alleen heeft gelaten. Ook wordt hem verweten dat hij niet met twee mensen op pad was, zoals de bedoeling was, maar met drie.

De verongelukte man had ademhalingsmoeilijkheden en wilde langer pauze houden dan de anderen. Ze waren maar een half uur verwijderd van een berghut, en daarom wilden de andere twee en de gids verdergaan. De berggids zou daarna terugkomen voor de 49-jarige. Die ging echter na een kwartier in zijn eentje op pad, de anderen achterna. Daarbij gleed hij door onbekende oorzaak uit en stortte 400 meter naar beneden. Alle hulp kwam voor hem te laat.

De berggids verweerde zich door aan te geven dat de weersomstandigheden 'beter dan ooit' waren. Ook had hij niet verwacht dat het slachtoffer niet naar hem zou luisteren. De uitspraak van de rechter volgt op 5 januari. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen