Bijzondere hut in Slovenië

Slovenië heeft er een nieuwe, moderne berghut bij. Bovenop een rots, net onder de berg Skuta, staat de Alpine Shelter Skuta. Deze hut is gebouwd door studenten van de Harvard Universiteit in samenwerking met het architectenbureau OFIS. De hut bestaat uit drie delen en is voor alle klimmers die een schuilplaats nodig hebben tijdens hun wandeltocht.

Bijzondere uiterlijk

Berghutten zien er meestal traditioneel uit. Ze bestaan uit houten constructies die er vaak simpel uitzien. Dit is voornamelijk vanwege praktische redenen, aangezien het lastig is om materialen bovenop een berg te krijgen. Vaak moeten de grote dingen per helikopter vervoerd worden en de kleinere dingen worden soms zelfs naar boven gedragen. Het is daarom zeldzaam om zo’n bijzondere hut als de Alpine Shelter Skuta te zien.

Het ontwerp en de bouw

De berghut is ontworpen door studenten van de Harvard Universiteit tijdens een architectuur workshop van Rok Oman en Spela Videcnik van architectenbureau OFIS. Voor de bouw is er gebruik gemaakt van een combinatie van glasvezel, betonnen panelen en driedubbele beglazing wat bestand is tegen de harde wind en sneeuwval in de bergen. De hut is per helikopter in drie losse stukken naar de rots gebracht door het Sloveense leger. Daar is het gebouw door zestig vrijwilligers binnen één dag in elkaar gezet. De Alpine Shelter Skuta is gebouwd als vervanger van een vijftig jaar oude schuilhut net onder de berg Skuta, de op twee na hoogste piek in de Kamnik Alpen. Oman en Videcknik zien het gebouw als een symbool voor schuilplaatsen. Ze hopen dat de hut zal dienen als een schuilplaats voor alle klimmers die het nodig hebben.

Opbouw van de hut

De hut bestaat uit drie gedeeltes die in grootte afnemen naarmate je dichter bij de rand van de berg komt. Hier door zijn er drie verschillende hoogtes in het dak. Het eerste gedeelte bestaat uit een opslagruimte en een keuken. Het tweede gedeelte biedt een plek om te slapen en heeft en kleine woonkamer waar je kunt socialiseren. De derde en tevens kleinste ruimte bevat een stapelbed. In totaliteit kunnen er acht mensen in de hut verblijven.

Bron: Gizmodo.com, dezeen.com

Foto via wikimedia commons

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden