paastradities Alpen

Bijzondere paastradities uit de Alpen

Pasen is een prima tijd om naar de bergen te gaan. Als Pasen een beetje vroeg in het jaar valt, kun je op de hoger gelegen pistes vaak nog aardig skiën, en als Pasen laat valt, kun je -afhankelijk van het weer natuurlijk- vaak al een eerste lentewandeling maken. Als je geluk hebt is het in het dal zelfs al lekker warm. Maar als je in de paasvakantie in de Alpen bent, moet je Pasen ook wel een beetje volgens de lokale gebruiken meevieren natuurlijk. En omdat die soms net een beetje anders kunnen zijn dan de paastradities die je van thuis gewend bent, vertellen we je graag een paar bijzondere paastradities.

Palmpasen

De paasvieringen beginnen eigenlijk al voor het paasweekeinde met palmpasen. In veel plaatsen worden dan de traditionele optochten gehouden. Dat zijn soms grootse evenementen, waar jong en oud met versierde palmtakken aan meedoen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Paas- en kruiswegprocessies

Niet alleen op Palmzondag, maar ook op Goede Vrijdag kun je veel processies tegenkomen. Dit kunnen processies zijn waarin de kruisgang van Jezus Christus wordt nagespeeld, maar in bijvoorbeeld Italië kom je soms ook statige religieuze optochten tegen, waarbij gelovigen in gewaden en met beelden van Jezus en Maria een tocht door een parochie lopen om de kruisgang van Jezus te herdenken. Een hele bijzondere optocht is die in het Zwitserse Fribourg, waar de Pleureuses van Romont de straat op gaan. Schrik niet als je een processie van in het zwart gesluierde huilende vrouwen tegenkomt, die op rode kussens de voorwerpen waarmee Jezus zou zijn gegeseld bij zich dragen. Deze traditie stamt al uit de vijftiende eeuw!

Paasmarkten en festivals

Op veel plaatsen kun je ook paasmarkten tegenkomen. Soms is dat gewoon de paasvariant op de bekende kerstmarkt, met kraampjes en een gezellige sfeer, maar soms zijn het ook hele festivals. Op zo’n Osterfestival zijn er muzikale, dansvoorstellingen en worden er Passionspiele, passiespelen, uitgevoerd, waarin de lijdensweg van Jezus Christus wordt verbeeld. Dat kunnen soms enorme evenementen zijn, met honderden toneelspelers, vaak allemaal amateurspelers.

Lekker eten en drinken

Maar pasen wordt niet alleen gevierd met optochten en passiespelen. In de Alpen hoort lekker eten en drinken ook bij Pasen. Bij een uitgebreid paasontbijt of -brunch horen dan ook talloze lekkernijen, vooral de mehlspeisen, oftewel de deeggerechten. Van zoete koeken en taartjes, tot zoute prezels en zuurdesembrood, tijdens een goede paasbrunch komt het allemaal op tafel. En daar blijft het natuurlijk niet bij, want al dat brood kan ook nog eens rijk belegd worden met kazen, vruchtenjam, vlees en vis. En uiteraard horen paasbroden er ook bij. Zoals het Oostenrijkse Osterzopfen, een vlechtbrood waar vaak stukjes vruchten in zitten.  

Paastradities Alpen

Paasmarkten en festivals

Op veel plaatsen kun je ook paasmarkten tegenkomen. Soms is dat gewoon de paasvariant op de bekende kerstmarkt, met kraampjes en een gezellige sfeer, maar soms zijn het ook hele festivals. Op zo’n Osterfestival zijn er muzikale, dansvoorstellingen en worden er Passionspiele, passiespelen, uitgevoerd, waarin de lijdensweg van Jezus Christus wordt verbeeld. Dat kunnen soms enorme evenementen zijn, met honderden toneelspelers, vaak allemaal amateurspelers.

Eitje-tik!

Een grappige paastraditie komt uit Zwitserland, het Eiertütschen, best vertaald als ‘eitje-tik’. Een grappig spelletje waarbij je met jouw ei het ei van een ander aantikt. Het is dan de bedoeling dat jouw ei heel blijft, terwijl het ei van de ander breekt. Leuk voor aan het paasontbijt, maar in Bern trekken veel mensen naar een groot plein in de stad, om daar massaal eiertütschen te spelen. In Zürich wordt al lang een ander spelletje met eieren gespeeld: Zwänzgerle. Een spelletje tussen kinderen en volwassenen. De kinderen houden een rauw ei voor zich, terwijl een volwassene een muntje van twintig Zwitserse rappen hard naar het ei gooit. Als het muntje in het ei blijft zitten, wint de ouder het geld (en het ei), maar veel waarschijnlijker is dat het muntje van het ei stuitert. Dan is de opbrengst voor het kind.

Naar buiten voor een picknick

Pasen is voor veel mensen een feest dat je met familie viert, en hoe vier je een mooie voorjaarsdag met je familie beter dan met een picknick? In Italië hoort een picknick op een mooie plek in de natuur er bij. Op Tweede Paasdag trekken veel Italianen er dan ook op uit om lekker van de lente te genieten, terwijl er weer lekker gegeten wordt. En zo’n picknick is soms nog best zwaar, want dit is geen lunch met brood, maar een uitgebreide maaltijd!

 

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.