klimmen olympische sport

Blijft sportklimmen een Olympische sport?

Volgend jaar, tijdens de Olympsiche Spelen in Tokyo, kunnen we genieten van sportklimmen als olympische sport. En wellicht is dat een blijvertje, want inmiddels is het klimmen ook voorgesteld als discipline voor de Spelen van 2024 in Parijs.

Met de toevoeging van het sportklimmen aan de lijst met Olympische sportdisciplines, moeten de Spelen weer wat aantrekkelijker worden, voor vooral jongeren. En wie in de boulder- en klimhallen om zich heen kijkt zal al snel denken dat dat een gouden greep moet zijn. De hallen hangen letterlijk vol boulderaars en sportklimmers en dat hun sport nu Olympisch is, moet toch een kolfje naar de hand van al die mensen zijn.

Kritiek op Tokyo 2020

En toch valt dat tegen. Vanuit boulderaars en klimmers is namelijk veel kritiek op het format van de Olympische wedstrijden. Op de spelen in Tokyo zijn de verschillende klimdisciplines boulderen, toprope en speed in één toernooi samen gevoegd, waarmee een medaille gewonnen kan worden. Een soort allround kampioenschap dus. En daar wringt nou net de schoen, want de drie disciplines hebben volgens veel klimmers meer verschillen dan overeenkomsten.

Nieuw format voor Olympisch klimmen

Als klimmen in Parijs weer op het programma komt te staan, worden er dus ook heel wat wijzigingen doorgevoerd. Als alles doorgaat, komt er meer onderscheid tussen de verschillende disciplines. Daardoor kunnen er meer atleten meedoen en zijn er meer medailles te vergeven.

Het is nog niet helemaal zeker dat sportklimmen in 2024 op het Olympische programma staat. Het voorstel wordt nog behandeld door het IOC. Andere voorgestelde nieuwe sporten zijn breakdance, skateboarden, en surfen.

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)