Bob Gore, uitvinder van waterdichte stof Gore-tex overleden

Bob Gore, uitvinder van waterdichte stof Gore-tex overleden

Bob Gore is de uitvinder van de waterdichte stof Gore-tex, dat je kan vinden in bijvoorbeeld regenjassen en schoenen. De Amerikaan is op 83-jarige leeftijd overleden.

The man himself

Bob Gore werd geboren op 15 april 1937 in Salt Lake City, Utah. Bob was een geboren techneut, net zoals zijn vader. In 1958 startten de ouders van Bob een eigen bedrijfje, waarbij Bob al snel op de loonlijst stond als ‘uitvinder’. En als uitvinder hielp hij zijn ouders al snel aan een patent, waarmee het kersverse bedrijf meteen een commercieel succes had. En dat allemaal in de kleder van hun huis in Delaware.

Gore bediende in zijn beginjaren de draad- en kabelindustrie en deed dat zo goed dat de materialen die hij uitvond, werden gebruikt voor de raket die in als onderdeel van de historische Apollo 11-missie naar de maan ging.

Gore-tex

Maar Bob Gore is vooral bekend van de stof Gore-TexDe uitvinding van deze waterdichte stof was eigenlijk per ongeluk. In 1969 vroeg namelijk Bob’s vader Will zijn zoon om een nieuw soort loodgieterstape te bedenken en maken. Het spul moest worden gemaakt van PTFE, wat ook wel bekend staat als Teflon. Bob ging experimenteren met PTFE en kwam als eerste erachter dat Teflon zich ook helemaal kan uitrekken, tot acht keer de normale lengte. Dat leidde tot de uitvinding van een textiel dat Gore-Tex werd.

PTFE is een plastic en houdt bepaalde bacteriën tegen, daarom vind je deze stof in bijvoorbeeld pannen en dus ook regenjassen. Bob Gore zette rondom zijn uitvinding het bedrijf Gore-tex op en sindsdien heeft Gore-tex geholpen bij industrieën zoals fabrieken, medische apparaten, ruimteonderzoeken en filtratie.

Waterdicht en ook nog ademend

Het bijzondere aan de stof is dat hij waterdicht en ook nog ademend is, zodat nattigheid buiten blijft en je ook niet eronder gaat zweten. Daarom werd het de basis voor schoenen, outdoor kleding en zelfs motorkleding. Een unieke uitvinding in die tijd. De uitvinding van Gore werd erg populair en leverde heel veel geld op. De reden laat zich raden: bijna elke bergsporter heeft wel iets in zijn kast liggen waar Gore-Tex in is verwerkt.

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.