Jet packs Britse bergredders

Britse bergredders enthousiast over jetpacks

In 2020 maakten bergredders in Groot-Brittannië bekend dat ze gingen oefenen met jetpacks. Met in plaats van lopend of rijdend, zouden de bergredders vliegend naar een slachtoffer gaan. Niet met een helikopter, maar met een jetpack, alsof ze Iron Man zijn.  

Met de jetpacks zouden de bergredders sneller ter plaatse kunnen zijn op moeilijk bereikbare plekken. Nu moeten redders vaak nog te voet naar plaatsen in ruig terrein, omdat een auto daar niet kan komen. Vliegend zou dat veel sneller gaan. Het zag er futuristisch uit, maar misschien ook een beetje onbeholpen. Na de eerste tests bleek dat er nog heel wat gedaan moest worden voordat de bergredders echt met jetpacks op pad konden. 

Lees hier meer over de eerste tests met de jetpacks

Jetpacks werken met slecht weer

Inmiddels zijn we twee jaar verder, waarin de jetpacks en hun gebruiksgemak uitvoerig getest zijn. De eerste resultaten zijn positief. NA enige oefening waren de leden van het testteam van de Great North Air Ambulance Service in staat om veel plaatsen snel te bereiken. Zo werd de top van de Helvellyn met de jetpacks in slechts drieënhalve minuut bereikt. Heel wat sneller dan de beklimming te voet, die toch al snel meer dan een uur duurt. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Maar werken de jetpacks ook bij slecht weer? Een in de Britse bergen niet bepaald onbelangrijke vraag. Toen eerste kinderziektes van het systeem verhopen waren, nam het testteam de proef op de som, in onvervalst slecht Brits weer, stegen de redders op. En wat bleek: zelfs als het weer tegenzit, kunnen ze met hun jetpacks snel bij een mogelijk slachtoffer komen om eerste hulp te verlenen. Wel is duidelijk dat de wind het vliegen niet makkelijk maakt, zeker niet als de top van een bergkam bereikt wordt, maar dat is niet iets waar je niet op kan trainen, legde een van de redders die met de jetpacks werkt uit aan persbureau Reuters. 

De jetpacks zijn geschikt voor één persoon. Een slachtoffer van de berg evacueren kan dus niet. Maar daar zijn ze (voorlopig) ook niet voor bedoeld. De jetpacks zijn echt bedoeld om snel ter plaatse te zijn en eerste hulp te verlenen, zodat een slachtoffer stabiel is tegen de tijd dat een groter reddingsteam aankomt.  

Reuters maakte een reportage over de voortgang van de oefeningen:

 

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!