Grenzen EU corona Alpen

Corona: wanneer gaan de grenzen weer open?

We zitten allemaal met smart op goed nieuws te wachten. Kunnen we deze zomer naar de bergen? Langzaam maar zeker beginnen steeds meer landen te denken aan het heropenen van de grenzen. Wat is er al bekend en wat niet?

Laten we beginnen bij de EU. Om te voorkomen dat er -net als toen de grenzen sloten- onduidelijke situaties ontstaan, schreef de EU een advies uit over hoe alle lidstaten de grenzen weer kunnen openen. Samengevat komt het erop neer dat landen waarin de situatie min of meer gelijkwaardig is, samen hun grenzen kunnen openen. Of dat ook gebeurt is nog de vraag, want uiteindelijk maakt elk land die afweging zelf.

Daarmee is nog niet gezegd dat we ons land uit mogen. De Nederlandse regering geeft voor reizen naar het buitenland nog altijd 'code oranje'. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland worden afgeraden. Het Nederlandse kabinet verwacht binnenkort een nieuw reisadvies voor Europese landen te kunnen presenteren. 

Duitsland en Oostenrijk

En dat gebeurt ook al. Het eerste goede nieuws kwam op 13 mei uit Duitsland en Oostenrijk. Die twee landen besloten samen om de grens weer te openen, zodat er vanaf 15 juni weer vrij verkeer mogelijk is tussen de twee landen. Dat betekent dat ook toeristen weer vanuit Duitsland Oostenrijk in mogen en andersom. Niet veel later kondigden de Duitsers aan om ook in overleg te gaan met andere landen om te kijken of er rondom 15 juni meer grenzen heropend kunnen worden.

Dat zou kunnen betekenen dat we deze zomer op vakantie kunnen, maar, niets is nog zeker. Ook is nog niet bekend hoe een vakantie eruit komt te zien. Welke maatregelen huttenwaarden moeten nemen in hun berghut, is bijvoorbeeld nog niet bekend (maar er wordt aan gewerkt, weten we uit directe bron!).

Frankrijk

In Frankrijk zijn de lockdown-maatregelen streng, maar ook daar worden stappen gezet om langzaam het normale leven weer op te pakken. Nadat de Fransen maandenlang zonder speciale papieren de deur niet uit mochten, werd vandaag bekend dat zij in juli en augustus binnen eigen land op zomervakantie kunnen. Dat geldt overigens niet voor heel Frankrijk. Mensen die in een ‘rode zone’ wonen, een gebied waar nog veel besmettingen zijn, kunnen er voorlopig niet op vakantie. Dat is het noorden en het oosten van het land, dus ook de Vogezen. Ook zijn er plannen stapje voor stapje de grenscontroles richting Duitsland te versoepelen, zodat ook die grenzen op 15 juni open kunnen, maar helemaal zeker is dat nog niet.

Welke mogelijkheden toeristen van buiten Frankrijk deze zomer hebben, is nog niet helemaal duidelijk. In een interview liet Jean-Baptiste Lemoyne, de Franse staatssecretaris voor Toerisme, vallen dat het goed mogelijk is dat de Franse toerismesector het komende zomer zonder buitenlandse gasten moet zien te redden, maar daarover zijn geen officiële mededelingen gedaan. 


Kunnen we in de zomer van 2020 naar de bergen? En welke regels gelden er door het coronavirus in bijvoorbeeld een berghut?

Bergen Magazine praat je regelmatig bij over de laatste stand van zaken. Niks missen? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief of volg ons op Facebook.


Zwitserland

Zwitserland is geen EU-lidstaat, maar wel een Schengen-land. Er is nog geen officiële datum bekend gemaakt waarop de grenzen weer open gaan, maar in Zwitserse media heeft de Zwitserse minister van Justitie al wel het voornemen uitgesproken om dat net als Duitsland en Oostenrijk rond 15 juni te doen. Dat geldt dan voor toeristen uit de buurlanden van Zwitserland. Toeristen uit de overige Schengen-landen, zijn pas in juli welkom. Naar verwachting zal dat vanaf 6 juli, of 15 juli zijn. 

Italië

In Italië heeft het virus flink toegeslagen, het land was het eerste Europese land waar de grenzen werden gesloten. Vooral in het noorden van het land greep het virus genadeloos om zich heen. Maar nu daalt de besmettingsgraad flink en verwacht het land op 3 juni de grenzen weer te openen voor toeristen. Net als in Frankrijk, is dat enigszins onder voorbehoud. Als het virus in een regio weer vaker opduikt, kunnen er alsnog maatregelen worden opgelegd. 

Spanje 

In Spanje zijn heftige maatregelen ingesteld om de verspreiding van de ziekte zo veel mogelijk te stoppen. Hoewel de eerste stappen naar versoepeling van de maatregelen zijn gezet, is er nog geen officieel bericht verschenen over de heropening van de grenzen. Wel is aangekondigd dat er tot 15 juni geen toeristen welkom zijn. Wie wel het land binnenkomt, moet eerst nog twee weken in quarantaine blijven. We moeten dus nog even afwachten voor we echt op vakantie kunnen.

Slovenië

Slovenië heeft de grenzen inmiddels geopend, hoewel een groot aantal ristricties binnen het land nog wel van kracht blijft. Wel mogen kleinere toeristische activiteiten weer plaatsvinden. Goed nieuws voor kleinere overnachtingsgelegenheden die minder dan dertig kamers hebben, en gidsen en rondleiders. Zij mogen weer aan de slag! 

Laatst bijgewerkt op 28 mei 12:30

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!