code rood zwitserland

Coronanieuws: Belgisch code rood voor delen van Zwitserland

De coronacrisis blijft de gemoederen bezig houden. Zaterdag voerde België code rood in voor een deel van Zwitserland en regio’s in Spanje, Frankrijk en Engeland.

België: code rood voor deel Zwitserland

De Belgische overheid heeft voor een aantal Zwitserse kantons code rood afgegeven. Reizen naar Vaud, Wallis en Genève mocht niet meer. Daarmee is ongeveer een vijfde deel van Zwitserland ontoegankelijk voor Belgen geworden. Op maandag 3 augustus werd het reisadvies weer herzien. Alleen voor de regio Genève, rondom Genève, Lausanne en Montreux, geldt nog code rood. 

Voor Belgen die al in Zwitserland zijn heeft de beslissing ook gevolgen. Bij thuiskomst moeten zij zich verplicht laten testen op corona én twee weken in quarantaine. Op dit moment zouden dat iets meer dan vijfhonderd mensen zijn.

Voor veel van hen is het een raadsel waarom de Belgische overheid heeft besloten code rood voor die regio’s in te voeren. In meerdere Belgische media verschijnen verbaasde berichten van vakantiegangers die zich nauwelijks kunnen voorstellen dat op de Zwitserse bergpaden meer risico zouden lopen dan in de drukke treinen richting de Belgische kustplaatsen tijdens de warme dagen van het afgelopen weekend. Ook de Zwitserse overheid heeft verbaasd gereageerd op het Belgische reisadvies. Volgens de Zwitsers zijn er in de gebieden waar code rood gold veel minder besmettingen dan in veel gebieden in België.

De drie Zwitserse regio’s zijn niet de enige gebieden waarvoor code rood is afgekondigd. Ook voor een groot deel van Noord Spanje (Pyreneeën) heeft de Belgische overheid het reisadvies aangepast. Voor Provincia de Barcelona en Lleida in Catalonië en Aragón, Navarra, Provincia de Barcelona en Lleida in Catalonië geldt net als in Zwiterland code rood. Ook de regio rondom het Britse Leicester, en rondom het Franse Mayenne hebben dat advies gekregen.

Update: reisadviezen weer herzien

Na de reisadviezen barstte een storm van kritiek op. Vooral de situatie in Zwitserland leverde een grote hoeveelheid commentaar op. Maandagmiddag werd aangekondigd dat de reisadviezen weer zouden worden herzien. Alleen voor de regio Genève, rondom Genève, Lausanne en Montreux, geldt nog code rood. 

Een compleet overzicht van de regio’s waar code rood geldt is te vinden op deze site van de Belgische overheid.


Kunnen we in de zomer van 2020 naar de bergen? En welke regels gelden er door het coronavirus in bijvoorbeeld een berghut?

Bergen Magazine praat je regelmatig bij over de laatste stand van zaken. Niks missen? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief of volg ons op Facebook.


Wat moet je doen?

Belgische vakantiegangers die langer dan 48 uur in het buitenland zijn geweest, moeten een Passenger Locator Form invullen. Dat kan op de site van de Belgische federale overheid. Dat formulier moet worden ingevuld en ingediend maximaal 48 uur voordat men terugkeert in België. Wie in een gebied waar code rood geldt, is geweest, moet verplicht in quarantaine én een test op het coronavirus ondergaan. Wie in een gebied met code oranje is geweest, heeft die verplichting niet, maar het wordt wel aangeraden. 

Wie nog naar een van de gebieden waar code rood geldt toe wil, komt van een koude kermis thuis. Die vakantie is verboden. Wie de pech heeft dat zijn of haar vakantie hierdoor in het water valt, doet er het beste aan om contact op te nemen met de reisorganisatie en/of hotelier om te overleggen wat de mogelijkheden zijn.

Wat doet Nederland?

Op dit moment geldt voor Nederlandse vakantiegangers die in Zwitserland zijn of naar Zwitserland gaan code geel.

Laatst geupdate 3-8-2020 17.00u

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.