Wandelen tijdens het jachtseizoen

De bergen in tijdens het jachtseizoen

De herfst is begonnen, en daarmee ook het jachtseizoen. Dat betekent dat je als wandelaar moet opletten. Regelmatig gebeuren er ongelukken doordat bergwandelaars in het schootsveld van jagers terechtkomen. Wat kun je doen om jagers niet in de weg te lopen?

Kun je nog het bos in tijdens het jachtseizoen?

In 2018 leidde een serie ongelukken in Frankrijk tot grote ongerustheid. Kun je nog wel veilig de bossen in, of moeten de bossen dicht tijdens het jachtseizoen? Dat zou betekenen dat mountainbikeroutes, maar misschien ook wel wandelroutes maandenlang dicht zouden zijn. Natuur- en dierenactivisten vinden vaak dat de jacht beperkt moet worden, terwijl jagers vinden dat al die toeristen die tijdens het jachtseizoen de bergen intrekken hun het werk onmogelijk maken.

Of je zelf nou voor of tegen de jacht bent, feit is dat we in de herfst de natuur delen met jagers. Jagers hebben over het algemeen een vergunning en dus toestemming voor hun activiteiten, anders zijn het stropers. Op  sommige plekken is de jacht zelfs onderdeel van het beheer van het natuurgebied. Wie op pad is tijdens het jachtseizoen kan in de verte de schoten horen, of van een afstandje de jagers aan het werk zien.

Hoe loop je jagers niet in de weg?

De kans op een jachtongeluk is ontzettend klein. Maar dat wil niet zeggen dat je nooit eens een jager tegen kan komen tijdens een herfst- of wintertocht in de bergen. Als je een paar zaken in oog houdt, loop je de jagers niet in de weg en gebeuren er geen gekke dingen.

  • Informeer vooraf bij de VVV of er in de bossen waar je gaat wandelen gejaagd wordt. Dan weet je welke hutten en paden open- of dicht zijn.
  • Let tijdens je tocht op borden met waarschuwingen over eventuele jachtactiviteiten en zorg dat je die aanwijzingen opvolgt.
  • Blijf op de aangegeven paden
  • Draag eventueel opvallende kleding, zodat je opvalt in het bos
  • Ga niet in de schemering op pad
  • Houd een hond aan de lijn
  • Mocht je opeens heel dichtbij schoten horen, maak jezelf dan kenbaar door te roepen. Verstop je in die situatie vooral niet.

 

 

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen