De Grossglockner en de Pasterzegletsjer

Op vakantie naar de Grossglockner (3798 m) - de hoogste berg van Oostenrijk

De Grossglockner ligt op de grens van de Oostenrijkse provincies Karinthië en Tirol. Met 3.798 meter is het de hoogste berg van Oostenrijk. en maakt deel uit van de zogeheten Glockner Group, wat weer een onderdeel is van het bergmassief de Hohe Tauern.

De Grossglockner wordt ook wel Glockner in het Duits genoemd, en Veliki Klek in het Sloveens. Het woord Glockner komt mogelijk van het Duitse woord Glocke, wat ‘bel’ betekent, en verwijst naar de vorm van de berg. Een andere mogelijkheid is dat het woord Glockner een Duitse vervorming is van het Slavische woord Klek (berg).

Eerste beklimming Grossglockner

Op 28 juli 1800 bereikten de broers Martin en Sepp Klotz, samen met vijf anderen voor het eerst de top van de Grossglockner. Hoe ze dat hebben gedaan kan je hier lezen op Bergwijzer (meer info eerste beklimming)

Bereikbaarheid van de Grossglockner

Wie de Grossglockner wil beklimmen kan kiezen uit twee beginpunten: het plaatsje Heiligenblut in het Zuiden of Kals, aan de Zuid-westelijke kant van de berg.

Grossglockner Hochalpenstrasse

Heiligenblut ligt aan de Grossglockner Hochalpenstrasse, de grootste tolweg in Oostenrijk. Deze tolweg is ook een belangrijke weg wat betreft de beklimming van de Grossglockner, via de Hochalpenstrasse kan je namelijk tot het uitzichtpunt Kaiser-Franz-Josefs-Höhe komen. Dan bevind je je zo dicht mogelijk tot de Grossglockner als maar kan met de auto.

op vakantie naar de grossglockner

Vanuit Kals is het makkelijk om met de kabelbaan naar Glocknerblick af te reizen. Maar wie de makkelijkste en kortste beklimming van de Grossglocker overweegt kan het beste via de Kalser Glocknerstrasse reizen.

Berghutten op de Grossglockner

Aan het eind van de Kalser Glocknerstrasse bevindt zich niet alleen het startpunt voor de makkelijkere beklimming van de berg, maar ook de berghut Lucknerhütte (1918 meter). Als je hoger klimt via de Kals-route kom je de Stüdlhütte (2802 meter) tegen en de grootste berghut in Oostenrijk, de Erzherzog-Johann-Hütte (3454 meter). Andere berghutten op de Grossglockner zijn de Glorerhütte (2642 meter) en de Salmhütte (2634 meter).

op vakantie naar de grossglockner

Wandelroutes rondom de Grossglockner

Er zijn verschillende manieren om te genieten van de Grossglockner en de natuur eromheen. Op deze pagina staat een overzicht van een paar wandelroutes rondom de Grossglockner.

Vakantiebestemmingen bij de Grossglockner

In de buurt van de Grossglockner liggen de dorpjes Bruck, Kals en Fusch. Alle dorpjes hebben voldoende uitgaansgelegenheden zoals bars, restaurants en cafés, en ieder dorpje heeft z’n eigen activiteiten. Zo is er in Kals naast het skiën onder andere een fitnesscentrum en een outdoor ijsbaan, heeft Bruck eindeloos veel mogelijkheden tot ontspanning in bijvoorbeeld het overdekt zwembad, de spa en de openbare sauna, en kunnen wintersporters zich uren vermaken in het skigebied van Fusch, met een rodelbaan, een ijsbaan en 20 kilometer aan loipes.

Wintersport bij Grossglockner / Hohe Tauern

Naast de wintersportmogelijkheden in de eerder genoemde dorpjes is er het grotere skigebied Zell am See - Kaprun. Eigenlijk bestaat het uit twee gebieden die 15 minuten uit elkaar liggen en makkelijk te bereiken zijn door middel van de skibus. Met een geldige skipas is een ritje van het ene naar het andere gebied gratis. Zell am See - Kaprun beschikt over ruim 138 kilometer pistes, voldoende ski- en snowboardmogelijkheden en tal van loipes en routes voor wandelaars en langlaufers. Het biedt variatie aan zowel beginners als gevorderden. 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling