De sleebaan: sleeën, familiepret, wintersport

De sleebaan: familiepret op wintersport

Op wintersport, lekker skiën, boarden en genieten van het witte landschap. Naast sneeuwballengevechten is er nog een manier om met het gezin van de sneeuw te genieten: de sleebaan. Waar kun je het doen?

Praktijk en pret met de slee

Sleeën kun je zien als een kinderactiviteit. In ons land is stellen we ons er alleen de winterpret bij voor wanneer bij sneeuw kinderen heuvels opzoeken om ervan af te glijden. De slee is echter duizenden jaren cruciaal geweest voor verplaatsing en transport; een belangrijk bezit dus. De slee is nog ouder dan het wiel en werd onder andere door nomadische stammen in Siberië en Lapland gebruikt.

Sleeën in Duitsland

De Duitse krant der Spiegel constateerde al dat sleeën steeds populairder wordt. Het is goedkoper, met het hele gezin te doen en door de toename aan verlichte banen steeds meer een après-ski activiteit. Er zijn banen waarbij je naar het beginpunt moet lopen, bij andere banen kun je een (ski)lift nemen. Lopen is vermoeiender, maar je wordt met een mooie en rustige route beloond, én je kunt je tijdens de wandeling omhoog je route verkennen. Met de lift naar boven is makkelijker, maar ook kostbaarder en een stuk drukker.Een sportieve sleebaan kan ook met de familie worden gedaan, het is gewoon een kwestie van je snelheid aanpassen.

Sleebanen in Zwitserland en Oostenrijk

Onder Oostenrijkers in Tirol is sleeën een geliefde wintersport, veel van hen zijn trotse eigenaars van een handgemaakte slee. Een slee kan op vakantie worden gehuurd bij een sportwinkel of een bergbaan. Rondom Innsbrück zijn verschillende ‘rodelbanen’ zoals de sleeparcours in het Duits worden genoemd.  Er is altijd een geschikte baan te vinden. Niet alleen zijn er qua afstand verschillen in korte en lange banen, ook qua inspanning om naar het beginpint te komen en naar wat je onderweg ziet. Er zijn sportieve routes, maar ook romantische routes door bossen, almen en met mooie uitzichten. Een overzicht van de mogelijkheden in Oostenrijk en Zwitserland is te vinden op deze link: sleebanen.

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!